Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

ZalacsányMagyarországZala megyeZala vármegye - Zsidóvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Mellékletek
  • Térkép
  • Szállás

Zsidóvár

Sági Károly szerint a Zsidóvár a zalacsányi végvár tartozéka lehetett, amely a Török-kori vártól észak-nyugatra helyezkedő, kiugró dombfokon épült. A kör alakú, árokkal övezett tarisznyavár feladata a zalavölgyi út és a Nagykapornak felé vezető leágazás ellenőrzése lehetett.

Vándor László véleménye ezzel szemben lényegesen korábbra teszi az építését. Szerinte a Hahót nemzetség Buzád ágának valamelyik családtagja építette, miután Csáktornyát elvesztették. I. Csák utódai 1270-72 körül telepedtek át ide.

A vár formája és mérete, mindkét elképzelésbe illeszthető. Mivel a várban feltárás még nem zajlott, így a feltevések igazolását a vár korára, csak ásatással lehet majd tisztázni. A várat napjainkban erdővel sűrűn benőtt területen találjuk. Árkon belüli platóján szilárd építmény nyomát nem lehet észlelni.

Csány település első ízben 1019-ben szerepel, amikor I. István király ,,Chan" mezőváros piaci vámját a zalavári apátságnak adta. Az 1334. augusztus 28-án kelt oklevélben Károly Róbert király a magvaszakadt Herránth fiának Péternek birtokát a Zala vize mellett ,,juxta fluvium Zala inter villas Chan et Medzeth in dicto comitatu Zaladiensi", Lendvai Miklós zalai főispánnak adományozta.

A Haholt-Buzád nemzetségből származó Csányi család a 14. század közepén szerezhette meg a községet és környékét, mert 1365-ben már mint annak birtokosa szerepel. Mátyás király 1475-ben erősítette meg a családot a falu birtokában.

A zalacsányi Török-kori vár és közelében elhelyezkedő Zsidóvár is a Nagykanizsa visszafoglalását (1690) követő időben pusztulhatott el, mikor a török veszély elhárultával jelentőségüket vesztették.

Forrás:

Sági Károly.: A zalacsányi törökkori várak (Zalaegerszeg 1960, A Göcseji Múzeum Közleményei 8. szám) 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 46° 48.305 (46.805088)
K 17° 5.073 (17.084553)

Információk: Zalacsányról Zalaegerszegre vezető út mentén lévő mesterséges tó déli oldalán találjuk a vár sáncait. A tónál levõ parkolótól kb. 20 perces könnyű túrával elérhető.

Ehhez a tanösvény alsó, tóhoz eső részén kell haladnunk, mely szépen felvisz a vár külső sáncához, ahol tájékoztató tábla mutatja be a helyszínt.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció