Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

CsókakőMagyarországFejér vármegyeFejér történelmi vármegye - Sánci-dűlő

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Nováki Gyula - Terei György: Csókakő Sánci-dűlő

A falu határában, a településtől 1,5–2 km-re délnyugatra található egy északnyugat-délkelet irányú, a környező területtől 15-20 méterrel magasabb dombvonulat. Két részre osztható, délkeleti része a Látóhegy, ahol ma hétvégi házak sorakoznak; Északnyugati része a Dávid-hegy (régebbi néven Pusztacsóka) ami szőlővel beültetett.

E kettő találkozásánál található – Csókakő várától légvonalban kb. 2,5 km-re délnyugatra – a Sánci-dűlő.

A tojásdad alakú domb platója 25×15 méter. A terület ma füves, csak a szomszédos dombhátakat művelik. A tőle északra levő magasabb területtől egy mély, a dombot félkörívesen körülölelő árok választja el, es ez folytatódik a nyugati oldalon is. A keleti, délkeleti részen is meredek a domb oldala, itt nincs árok. A domb aljánál a mocsaras rét kezdődik. A jelenlegi, fentiekben ismertetett állapot az 1925 körül elkezdett mezőgazdasági művelés következménye. Korábban a domb részben magasabb volt, részben meredekebb oldalú, es a dombtetőn 1 méter magas földsánc futott végig, melyből napjainkra már semmi nem látszik.

Régészeti feltárás nem történt a területen, és a terepbejárások során korhatározó lelet sem került elő. Az erődítéssel kapcsolatban az őskori eredet elvethetőnek látszik, a középkoron belül azonban két korszakhoz is köthető. Az első lehetőség szerint talán a Csák nemzetségnek volt az eredeti szálláshelye ez az erődítés, amely a tatárjárás után a néhány kilométerrel messzebb, az akkori szokások szerint magasabban, nehezen megközelíthetőbb helyen építi új kővárat.

A Sánci dűlőben tálalt erősség tipológiai jegyek alapján így jó példája lenne a 12–13. századra keltezhető, a szakirodalomban korábban „kisvárnak” nevezett erődítménytípusnak. Erre lehet bizonyíték Fülöp Gyula említett terepbejárása is, aki az erősség közelében Árpád-kori falut lokalizált. A második lehetőség a kővarral való egyidejű fennállását feltételezi, mint a védelmi rendszer kiegészítő eleme. Erre azért lehetett szükség, mivel a mai 81-es főút nyomvonalán haladó, a középkor folyamán végig használatban levő fontos útvonal a csókakői várból nem volt közvetlenül belátható.

Forrás: Terei György-Nováki Gyula-Mráv Zsolt-Feld István-Sárközy Sebestyén: Fejér megye várai az őskortól a kurucz korig - 2011

GPS: É 47° 20.773 (47.346210)
K 18° 15.021 (18.250351)

A falu határában, a településtől 1,5–2 km-re délnyugatra található egy északnyugat-délkelet irányú, a környező területtől 15-20 méterrel magasabb dombvonulat. Két részre osztható, délkeleti része a Látóhegy, ahol ma hétvégi házak sorakoznak; Északnyugati része a Dávid-hegy (régebbi néven Pusztacsóka) ami szőlővel beültetett. E kettő találkozásánál található – Csókakő várától légvonalban kb. 2,5 km-re délnyugatra – a Sánci-dűlő.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció