Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

IharosberényMagyarországSomogy megyeSomogy vármegye - Nagyvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Iharosberényből ÉNy-ra 3,3 km-re emelkedik a Nagyvár-hegy. É-ÉK irányú hossza elnyúló hegyhát. D-i és K-i aljában három mesterségesen felduzzasztott halastó van. A hegytető ovális, hosszan elnyúló, enyhén domborodó.

A vár nem a legmagasabban fekvő, hanem É-ÉK felé enyhén lejtő részen van, a hegytetőtől 50-80, a hegytetőn végigvonuló erdőnyiladéktól NY-ra 20 méterre.

A várdomb kerek mesterségesen emelt domb, kissé ovális alaprajzú, Teteje lapos, középen kissé domborodik, középen 4 m átmérőjű, 2 m mély gödör feltehetően az itt állt egykori millenáris emlékoszlop helye.

A domb relatív magassága 4-5 m. Északi és déli aljában, a hegygerinc irányából, árok védi, ezek szélessége 10-14 m, mélységük 1-2 m. A domb K-i és NY-i aljában nincsen árok. Ny felől meredek földből emelték a dombot. A D-i várárok töltés hidalja át, ezt feltehetően az említett millenáris oszloppal kapcsolatban alakították ki.

A domb alapterülete 43x40 m. A dombtető 17x13 m, 0,022 ha.

A várra történeti adatot nem ismerünk, jellege alapján középkori „motte”- típusú vár lehetett.

Forrás:

Magyar Kálmán - Nováki Gyula: Somogy megye várai a középkortól a kuruc korig (Kaposvár, 2005) 

GPS: É 46° 23.148 (46.385796)
K 17° 5.352 (17.089193)

Az Iharosberénytől északnyugatra, 1,5 km-re levő halastavak keleti tavától északra, az erdei út mellet találjuk a kisvárat

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció