Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

LeányvárMagyarországKomárom-Esztergom megyeEsztergom vármegye - Kolostorhegy

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Már Fényes Elek említi a község határában egy domb tetején lévő vármaradványt, mely egykor, ismeretei szerint, Báthory Mária vára volt. A helyi szájhagyomány a 19. században úgy tudta, hogy kolostor állt a hegyen, e tévedést később több szakíró is átvette. A Kolostorhegy vár voltára 1914-ben Vásárhelyi Géza hívta fel a figyelmet.

A kúp alakú, ovális fennsíkú kolostorhegy felső peremén körbefutó árok és sáncvonulatok egy középkori vár maradványai. A várat a DK-i oldalon bevágott árokkal különítették el a hozzá csatlakozó dombsortól. E bevágás belső oldalától ÉK és DNy felé – majdnem a hegy lábáig húzódó árok erősen lepusztult maradványa látható. A DNy-i sáncvonulat mellett felismerhető még a várba vezető egykori út nyomvonala is. A várnak a sáncgyűrűn belül kiemelkedő síkjába beásott gödör falában vastag égési rétegből 1965-ben 12-13. sz.-i fazéktöredékek kerültek elő. Ezek a várhegy Árpád-kori lakottságát igazolják. A dombtetőn kőépítkezésnek ma nem látható nyoma. Egy 1951-es próbaásás alkalmával állítólag 14-15. sz-i pénzek kerültek elő, melyek azonban elvesztek.

GPS: É 47° 40.930 (47.682163)
K 18° 44.908 (18.748468)

Leányvár településtől nyugatra, Kiscsévpuszta és Vaskapupuszta között helyezkedik el a kolostorhegy.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció