Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

SzamosangyalosMagyarországSzabolcs-Szatmár-Bereg megyeSzatmár vármegye - Domahidy-domb

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Nováki Gyula szíves szóbeli útmutatása alapján kerestük fel 2006 tavaszán Szamosangyaloson a Domahidy-hegyet. A hasonló nevű kastély (jelenleg szociális otthon) parkjában találjuk a hegynek semmiképpen sem nevezhető kis mesterséges dombot.

Bár a helyszínen régészeti feltárás még nem volt, így leletek sem kerültek elő, tipológiai jegyei alapján felmerült az árokkal kerített domb Árpád-kori eredete.

A motte relatív magassága 7 m. A kb 18 m átmérőjű platót meredek domboldal határolja, ahol több, valamikori pince bejáratának maradványait láthatjuk.

A dombot kb 10 m széles és 1 - 2 m mély árok keríti, amelyet azonban az északnyugati oldalon elszántottak.

A plató felszínén építmény nyomait nem észleltük.

/Szabó Tibor/

A helyszíni bejárás után kaptam az alábbi levelet, amely valószínűsíti a Domahidy-hegy késői (19. sz.-i) eredetét:

Tisztelt Szabó Tibor!

... A weboldalon nemrég megjelent a Szamosangyalos - Domahidy domb kapcsán , hogy valószínűleg Árpád-kori motte. Sajnos saját információim alapján ezt cáfolnom kell. Nagyapám Szamosangyalosban lakott egész életében. Ő mesélte a dombról, hogy mesterséges építmény, szülei és nagyszülei még részt vettek az építésében, tehát kb a XIX. század második felében készülhetett. Alatta téglabéléses pincék találhatóak, ezek nyomát (falakat, boltíveket) magam is láttam gyerekkoromban, nagyapám járt is bennük, mikor ő volt gyerek. Az építmény borospince és jégverem szerepét töltötte be, mivel a faluban igen magas a talajvíz, ezért nem lehet mély pincéket építeni -( a temetőben a család kriptája is hasonló módon a talajszinten áll és egy dombot hordtak fölé). Tetején egy lugas állt, ahol "az urak mulattak nyáridőben".....

Üdvözlettel,

Korcsmáros István

2006 06 06

GPS: É 47° 52.440 (47.874001)
K 22° 39.080 (22.651339)

A faluközponttól keletre, kb 400 m-re van a volt Domahidy kastély, jelenleg szociális otthon. A kastély parkjában találjuk a részben árokkal övezett mottét.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció