Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Boksánbánya - BocşaRomániaBánságKrassó-Szörény vármegye - Kövesd vára, Cuieşti

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép

Boksánbánya (Bocşa) a Bánság K-i részében, a Szörényi (Bánsági) Érchegység Dognácskai-hegysorának É-i lábánál, a DK-ről jövő és itt Ny-ra forduló Berzava bal partján fekszik. A település D-i határában emelkedő magaslatot Boksa (vagy Bokcsa) vára maradványai koronázzák.

Kövesd (Boksa) a krassói ispánsághoz tartozó királyi vár, 1395 előtt rövid ideig Zsidói [Csáki] Miklósé volt, a 15. században (1407 előtt, talán 1397-től) adományul a Macedóniai család kapta meg. A XVI. század közepén (1552-ben) a törökök fészkelték be magukat ide. Egy 1563. évi levél szerint ugyan a hajdúk visszafoglalták, ám nem sokkal ezután a törökök ismét megszerezték. Borbély György lugosi bán 1595. július 8-án a várat ostrommal elfoglalta, amit azután egy gazdag karánsebesi nemesember, bizonyos Fodor Ferenc vásárolt meg 3000 forintért. A vár a rácok által megölt Fodor Ferencről 1604-ben özvegyére szállt, majd árulás nyomán elfoglalta a török. Rövidesen ismét sikerült visszafoglalni, és Rákóczi Zsigmond fejedelem Trombitás Istvánnak, lugosi familiárisának adta. Ezután váratlanul ismét a töröké lett. 1659-ben Barcsay Ákos lugosi és karánsebesi bán foglalta el az erősséget, melyet ezután felrobbantottak. Azonban ekkor nyilván nem semmisült meg teljesen Boksa vára, sőt idővel helyreállíthatták, megerősíthették, mert 1695-ben Arnót pasa jóvoltából a török újból megszállta a nyugalmát zavaró várat. Ezúttal azonban olyan alaposan lerombolták, hogy később egyik félnek sem állt érdekében újjáépíteni.

Napjainkban az árokkal körülvett, nagyjából kör alakú erősségnek még jelentékeny romjai láthatók. Már az autóútról látszik a vár. A hegykúp É-i oldalán egy 3 m vastag falu torony maradványait, valamint az ehhez kapcsolódó várfalakat figyelhetjük meg a helyszínen.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 122.


GPS: É 45° 23.196 (45.386597)
K 21° 44.685 (21.744743)

Az 58B jelű útról északi irányba térjünk le ott, ahol az út a vasutat keresztezi. A Berzava folyócskán átkelve, a folyó északi partja fölé emelkedő dombsor egyik déli nyúlványán találjuk a vár romjait.

Várak.hu mobil applikáció