Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Drenkova - DrencovaRomániaBánságKrassó-Szörény vármegye - Drankó vára

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Ábrázolások
  • Térkép

Az egykori Krassó–Szörény vármegyében, Berszászka falu szomszédságában, Drenkó (Drenkova) település K-i szélén a Duna partján, a Suva Recska-patak torkolatánál állt valaha Drenkó (Drankó) vára.

Drenkó valószínűleg 1419 után épült, mint aldunai királyi végvár. 1429-35 között a német lovagrend birtoka volt.

1437-ben Tallóci Frank szörényi báné. Albert király 1439-ben Csornai Mihálynak és Bizerei Miklósnak adta örökbe, amit Hunyadi János 1451-ben megerősített a számukra. 1457-ben a Hunyadiak kezén levő királyi várak között sorolják fel. Drenkó a déli végvárrendszer fontos eleme volt, a törökök többször ostromolták. Valószínűleg egy török támadás okozhatta a végzetét, pusztulásának pontos idejét nem ismerjük.

A vár a korábbi leírások szerint négyszög alaprajzú, kb. 20-25 m hosszú, 15 m magas, másfél méter széles falakkal épült erődítmény volt. Falaiban a Vaskapu-erőmű építésekor jelentősen megemelkedő Duna néhány évtized alatt több pusztítást végzett, mint a vár lerombolása óta eltelt évszázadok. Napjainkban a rom a Duna vizében áll, a parttól kb. 25-30 méterre. Emiatt már csak csónakkal lehet megközelíteni.

Manapság egy L alakú falmaradvány magaslik ki az örvénylő folyóból. Az egymással derékszöget bezáró falszakaszok hossza kb. 15 m. A falmaradványon nyílások és gerendafészkek nyomai figyelhetők meg. Ottjártunkkor kb. közepes vízállás volt, így a falmaradványok úgy 4-5 méterre emelkedtek a vízszint fölé. A falkorona lepusztult, rajta pártázat nyomai nem láthatók. A derékszögben csatlakozó falak csúcsa észak – a romániai partszakasz – felé néz. A falak találkozásánál faragott sarokkövek figyelhetők meg. A vár egyéb falai a víz alatt rejtőznek.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 165-166.


GPS: É 44° 38.128 (44.635471)
K 21° 58.513 (21.975222)
Várak.hu mobil applikáció
Új feltöltések, frissítések
14OktSopronkeresztúr - Nádasdy várkastély
11OktVilonya - templom
10OktSzihalom - Árpádvár
08OktMecseknádasd - Schlossberg
07OktTorna - templom
06OktNógrádsáp - templom
03OktDivény - Balassa várkastély  ▪  Divény - Vár
Ajánlott látnivalók
Törökvár
LisznyóTörökvár
Szomolány vára
SzomolánySzomolány vára
Keresési előzmények
Drenkova - Drankó vára