Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Kissink - Klein-Schenk - CincşorRomániaErdély és PartiumNagy-Küküllő történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Az Oltmelléki hegysorhoz tartozó Hortobágy-hegység déli részében, sz északról jövő Nagysinki-patak mellett fekszik Kissink község.

Kissink első temploma a13. század folyamán épült Szt. Péter és Pál tiszteletére román stílusban. Egyik papját, Rudbertust, a pápai tizedjegyzék említi 1332-ben.

A korai templom háromnyílásos körablakát másodlagosan elhelyezve, a parókia kőkerítésének keleti falában ma is láthatjuk.

A templomot 1421-ben gótikus stílusban újjáépítették. Keresztboltozatos szentélye a nyolcszög három oldalával zárult, és a hajó is keresztboltozatos volt (a 19. századtól sík mennyezetű). Nyugati homlokzata elé négyzet alaprajzú zömök torony épült. 1489-ben öntött harangját sárkányok és oroszlánok díszítik.

A templom szabálytalan sokszögű védőfala a 15. században épült. A fal ma 6-7 méter magas. A falkorona alatt található várfolyosót egy falkiugrás és több függőbak támasztja meg. A lőréseknek befelé széles, kereken ívelt fülkéi vannak. A nyugati torony előtt egy második védőudvart is láthatunk, amelyet nyugati irányban egy masszív kaputorony határol el. Ily módon egy külön védhető várrész épült itt. A falat kettős szuroköntőkkel látták el. A védőfal elé négy háromemeletes, sátortetővel fedett, védőerkéllyel ellátott tornyot építettek. A kaputorony dongaboltozatú bejáratát csapórács zárja le, amelynek hornyai a mai napig megmaradtak. A kaputorony második emelete fűthető volt; hajdan a plébános lakott itt. A tornyot még ma is Plébánostoronynak nevezik A 16. században egy második körfalat építtetek a régi védőfal déli, délkeleti és délnyugati oldalán, ezáltal egy falszorost hoztak létre. A déli oldalon a külső falat egy kis toronnyal erősítették meg, és a délnyugati oldalon egy második, csapóráccsal és szuroköntővel felszerelt kapuépítményt hoztak létre.

 

Forrás:

 

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 680-681. 

 

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 45° 50.180 (45.836330)
K 24° 50.087 (24.834787)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció