Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Kisdisznód - Michelsberg - CisnădioaraRomániaErdély és PartiumSzeben történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Nagyszebentől délre, a Szebeni-hegység északkeleti lábánál terül el Kisdisznód (Michelsberg, Cisn�dioara) község. A falu feletti völgyből 88 m relatív magasságban emelkedő, minden oldal felől meredek hegykúpon áll az erődfallal kerített, háromhajós, félköríves szentélyű kisdisznódi román-kori templom.

E hegyormot korai okleveleink „Sancti Michaelis Mons”-nak írják. A templomot II. András udvari káplánja, Gocelinus magister építtette 1220 körül, majd 1223-ban a kerci ciszterci apátságnak juttatta. A király ezen adományozást még ugyanazon évben jóváhagyta, és azt a kerci apátságra átíratta. Mátyás király 1474-ben a kerci apátságot az ottani szerzetesek botrányos életvitele miatt feloszlatta és Kisdisznódot mindenestül Nagyszeben fennhatósága alá helyezte. A község a XV. században új plébániatemplomot kapott, ekkor a román-kori egyházat használaton kívül helyezték és a lakosság csupán vész esetén vonult fel falai mögé, békeidőkben pedig az itt kialakított raktárakban őrizte javait, valamint fegyvereit. 1540-ben az erdélyi fejedelem őrsége tanyázott benne. Mint a Vöröstoronyi-szoroshoz közel fekvő település, ki volt téve a törökök meg-megújuló támadásainak. Ostromolni azonban egyetlen esetben kezdték, 1658-ban, de ekkor is sikerült rövid védekezés után váltságdíjban megegyezni a támadókkal. Ezután az erődtemplom még egészen az 1800-as évek kezdetéig szolgálta a falu és a környék védelmét, vagyonának biztonságát. 1892-ben őr lakott benne.

Az erődtemplommal koronázott hegyet félkörben veszi körül a falu. A bazilikális elrendezésű templom Ny-i homlokzatán bélletes, teljesen ép román stílusú kapu található. Festett karzata 1709-es évszámot visel. Az I. világháború idején a templom belsejében az 1916. szeptemberi harcokban elesett német, osztrák és magyar katonák emléktábláit helyezték el. A szentély diadalívén elmosódott freskótöredék figyelhető meg.

A hegytető szélén a 15. században épült 3,20 m magas védőfal emelkedik. A 19. században még három védőtornya állt és egy földalatti folyosó (v. pince) nyílása, valamint kőtörmelékkel feltöltődött vízgyűjtő medencéje is látszott.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 675-676.


GPS: É 45° 42.181 (45.703014)
K 24° 6.739 (24.112314)

INFORMÁCIÓK: A vár templom belépődíj fizetése mellet látogatható. A kulcsőrző többnyire a felvezető út jobb oldalán levő kis házban található. Ha nincs ott, a templomdomb alatti kis téren levő kocsmában kell érdeklődni.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció