Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Dés - DejRomániaErdély és PartiumSzolnok-Doboka történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Térkép
  • Szállás

Vármegye: Szolnok-Doboka 

Ország: Románia 

Régió: Erdély és Partium 

Helységnév 1: Dés 

Helységnév 2: Dej 

Dés – Óvár

 

Észak–Erdélyben, a Kis- és Nagy-Szamos összefolyásánál terül el Dés (Dej) városa, Belső-Szolnok megye egykori központja. Középkori eredetű református templomától ÉNy-ra, az Óvár-hegyen feküdt egykori vára, melynek kezdetei az Árpád-korig nyúlnak vissza. 

A település és vidéke régi sólelőhely, bányáit II. Endre király (1205-1235) idején kezdték feltárni. A bányák élén kinevezett kamaragróf állt, a település pedig szabad királyi városi rangot kapott. Egykori királyi vára is ebből az időből való volt, a helyi sóbányászatra ügyelt a Kolozsvárra vezető főút mellett. 

A városnak, mint sószállító helynek neve okleveleinkben először 1214-ben fordul elő. Nyilvánvaló azonban, hogy a település már jóval ezen említés előtt fennállt. 1236-ban írnak először Dés-várról “Deeswar” formájában, majd a 13. és 14. században ugyanebben a névformában még számos alkalommal említik. Az Óvár-dombon álló erődítmény ismeretlen körülmények között pusztult el. Oklevél említi 1507-ben egy lakóház meghatározása alkalmával a romokban heverő várat. 

Valószínűleg az a hatalmas kő, amelyet régebben “Tanácskő”, később “Hét vezér köve” néven ismertek a désiek, a 15. században pusztulásnak indult régi vár egyik köve lehetett. Az emlékkövet a 18. század közepén az itteni németek gurították a Szamosba. 

A vár területén templom is állt, melyet egyesek szerint Szűz Mária, míg más források szerint Mária Magdolna tiszteletére szenteltek. E nevezetes templom köveiből 1578-ban emlékkápolnát emeltek, melyet a román nacionalisták 1938-ban felrobbantottak. 

Manapság az Óvár területén a város egyik nagy temetője helyezkedik el. Az egykori várárkok nyomát csupán egy-egy elmosódott terasz jelzi.

19. századi leírások szerint az Óvárhoz közeli Rózsahegyen, valamint a Cziczhegyen és a Béla-hegyen régi várak nyomai láthatók. Ezen egykori dési várak korának és maradványainak vizsgálata a közeljövő feladata lesz.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 157.

GPS: É 47° 8.694 (47.144894)
K 23° 52.097 (23.868280)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció
Ajánlott látnivalók
Szitnya
IllésSzitnya
Szt. György templom
BelecSzt. György templom
Keresési előzmények
Dés - Vár