Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Székelyudvarhely - Odorheiu SecuiescRomániaErdély és PartiumUdvarhely történelmi vármegye - Csonka vár, Székelytámadt

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Videók
  • Térkép
  • Szállás

Székelyudvarhely (Odorheiu-Secuiesc) városának középső részén, a Nagy-Küküllő bal partja és a Varga-patak által határolt területen találjuk Csonkavár (másik nevén: Székelytámadt vár) ma is jelentékeny romjait.

A várat az itt álló domonkos kolostor közelében már az 1490-es évek elején építtetni kezdte Báthory István erdélyi vajda, de ez ellen a székelyek hevesen tiltakoztak, majd 1492-ben a király leváltotta Báthoryt a tartomány éléről. A székely közszabadságért kitört felkelés 1562-es leverése után a forrongó székelység ellenőrzésére építtette fel János Zsigmond Udvarhelyen Székelytámadt várát. 1599-ben a Vitéz Mihály havasalföldi vajdához csatlakozó székelyek rohanták meg. Az ekkor keletkezett károk kijavítását már az 1600 oszén tartott lécfalvi országgyulés elrendelte. Végül csak 1621 után állították helyre, majd Kemény Boldizsár vette meg II. Rákóczi Györgytől 5600 forintért. A török sereg 1661 októberében felégette az erődítményt, majd helyrehozatala után Apafi Mihály asszonya, Bornemissza Anna tulajdona lett. A vár 1706-ben pusztult el: Pekri Lorinc – nehogy a Habsburgok kezére kerüljön – leromboltatta.

A szabálytalan négyszög alakú, 105 m x 120 m területu vár sarkain hajdan bástyák magasodtak, melyek romosan bár, de ma is láthatók. A déli oldalon lévo Fóris-bástya és a keleten álló Hajdú-bástya sokszögu ágyútoronynak épült az 1560-70-es években. Az északi sarkon fekvő, háromszög formájú Telegdy-bástya a 17. század elso feléből való, a nyugati, trapéz alakú Bánffy-bástya pedig a 17. század eleje táján készült el. Utóbbi mellett nyílott a vár bejárata, melyet a Bánffy-bástyán kívül még egy félkör alakú torony is erősített. A vár belterületén álló épületeket az 1891-ben emelt iskola megsemmisítette, mindössze Orbán Balázs 1868-ban készült rajza nyújt némi információt az itt álló középkori kolostorról.

1981-85-ben, valamint 2002-ben régészeti kutatás zajlott a kolostortemplom déli szélénél és a keleti ágyútoronynál. Utóbbi kutatásakor egy félkörívesen húzódó, 1562-nél korábbi falszakasz is előkerült.

Forrás:

Karczag Ákos - Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 428 - 429.

GPS: É 46° 18.331 (46.305515)
K 25° 17.755 (25.295918)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció