Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Visk - ViskoveUkrajnaKárpátaljaMáramaros történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Az egykor Máramaros megyéhez tartozott Visk (Viskove) községtől DK-re, 6 km-re emelkedik az 589 m magas várhegy. Nehezen megközelíthető csúcsán állt valaha Visk vára.

Midőn 1271-ben az Ottokár cseh király elleni háborúban Hontpázmány nb. Achilles elesett, V. István király az elhunyt vitéz rokonságát meg kívánta jutalmazni, ezáltal vigasztalva őket családtagjuk elveszte miatt. A király ekkor a szászok által lakott Visk földjét, amely kezdetben Ugocsához tartozott, vámjával és a hozzá tartozó Rakasz és Fekete-Ardó falvakkal valamint Nyírtelek pusztával adományként adta a Hontpázmány nem újhelyi ágához tartozó Martaleus fiainak, Mikónak és Csépánnak, amit 1281-ben IV. László, majd később III. Endre is megerősített, mint ekkor már Máramaros megyéhez tartozó birtokot. Az általuk épített várat 1299-ben említik. Az Ugocsából Máramarosba vezető utat őrizte annak tiszai átkelőhelyén, és a közeli sóbányák védelmét látta el. 1300-ban III. András visszacserélte a Hontpázmányoktól a várat és a hozzá tartozó birtokot. Királyi vár és Máramaros megye központja maradt a 14. század derekáig, a huszti vár felépítéséig. Többé nem említik, a 14. sz. második felében pusztulhatott el. Újjáépítésére valószínűleg azért nem került sor, mert a medrét folyton változtató Tisza csökkentette a bal oldali útvonal szerepét.

A sáncokkal védett vár területe nagyjából háromszög alakú, oldalhosszúsága kb. 60 méter. A legmagasabb ponton elterülő, háromszög alakú kis plató mérete kb. 20 x 15 méter. A várat a K-D-Ny-i oldalán 2 m mély, 10 m széles árok veszi körül. Az É-i oldalon meredek hegyoldal határolja. A Ny-i, leginkább veszélyeztetett oldalát 20 méter hosszú, kettős árok védi. A legfelső, kis plató alatt, de még az árok szintje felett egy kb. 5 x 10 méteres terasz található a vár D-i oldalán, amelyben sziklaüreg (talán ciszterna) látható. A sziklás felszín az árok K-i részének belső oldalán több helyen is előbukkan a talajból. A vár területén falmaradványok ma már nem láthatók. A Soós Elemér által rajzolt D-i falnyúlványnak és kaputoronynak sem találtuk nyomát.

GPS: É 48° 0.339 (48.005642)
K 23° 27.589 (23.459820)

INFORMÁCIÓK: A Visktől délkeletre fekvő várhegy aljáig autóval el lehet menni. A hegy keleti csúcsán levő várhoz ösvény nem vezet fel, csak kb másfél órás meredek mászással lehet feljutni.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció