Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Rózsahegy - RužomberokSzlovákiaFelvidékLiptó történelmi vármegye - Zsófia várkastély

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Rózsahegy (Ružomberok) városa mellett, a Vág és a Revuca összefolyásánál emelt Zsófia kastély eredetileg vízivárnak épült. Első említése 1397-ből és 1399-ből származik „castellum St Sophiae” néven. Általában azok birtokolták, akik a Rózsahegy feletti Likava-vár urai is voltak. A gótikus vizivárat Krusith János és neje, Pálffy Kata 1577-ben átépíttette, melyről a jobb oldali szárny emeletén kőből faragott festett címer és felirat emlékezett meg (Divald Kornél a 20. század elején még látta és feljegyzést készített róla). 1586-ban Illésházy István és neje második kaput készíttetett a várkastélyhoz. Illésházy itt vendégelte meg Báthory Gábor erdélyi fejedelmet, aki Prágába, Rudolfhoz utazott. Báthory István nádor özvegye, utóbb Pekry Lajos liptói főispán felesége, mazóviai Zsófia hercegnő is építkezéssel alakított a kastélyon, mely az idők során egyre inkább vesztett erődítmény jellegéből és inkább kényelmes, megerősített főúri laknak számított. 1616-ban, mikor Bethlen Gábor eljegyezte Brandenburgi Katalint, a menyasszony, aki Trencsén és Liptó vármegyéken keresztül utazott Kassa felé, útjában egy éjszakát itt töltött. 1622 áprilisában Révay Péter koronaőr, mikor a nikolsburgi békekötés értelmében a Bethlen Gábor által visszaadott magyar Szent Koronát Ecsed várából Trencsén várába vitte, megpihent e falak között. A várkastély a Rákóczi-szabadságharcban nem sérült meg, de régi pompája fokozatosan elenyészett. Az 1850-es években a termek sóraktárul szolgáltak, majd részben kaszárnya, részben törvényszéki épület lett belőle.

Napjainkra a kastély Ny-i felét az olaszbástyát utánzó, lőréses saroktoronnyal együtt elbontották, helyén egy üzletház parkolója áll. A megmaradt épületek helyiségei többségében ma is romosan állnak, azonban a K-i és a D-i épületrészek külső homlokzatát már felújították. Az udvaron a kastély kútja is megtekinthető.

GPS: É 49° 4.861 (49.081024)
K 19° 18.518 (19.308638)

A várkastély épületét a városközponthoz közeli áruház mellett találjuk. Ottjártunkkor a kívülről részben helyreállított épület nyitva volt, így tudtunk néhány belső képet készíteni.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció