Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Pelsőc - PlešivecSzlovákiaFelvidékGömör-Kishont vármegye - Bebek-vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

Egyes szakírók és a turistatérképek e várat a Pelsőc felett ÉNy-ra emelkedő 430 m magas „Hrad” nevezetű hegy csúcsára teszik, itt azonban semmi nyoma erődítménynek. Pelsőc várának romját a kisváros északi részében, a műemléktemplomtól 200 m-re ÉNy-ra, házak között, bekerített telken találjuk.

Pelsőc igen régi helység, keletkezése a XI. századra tehető. A hagyományok szerint a honfoglalás óta Bors vezér utódai bírták. IV. Béla 1242-ben a Bebek családnak adományozta, akik a XIV. század elején a Pelsőc déli határán fekvő váruk (Óvár) helyett a település szélén, a Sajó partján új várat emeltek. 1328-ban már Pelsőc város szabadalmairól is tudunk. Földesura ekkor Bebek Domokos volt. 1408 előtt Bebek László volt a várúr, kinek síremléke az itteni református templomban ma is látható. A XV. század közepén kerítőfallal övezték a várost és az erődített templomot, mely a Bebek-várral egybekapcsolódott. A pelsőci erősséget I. Ferdinánd végvárnak nyilatkoztatta. 1558-ban a törökök a várat a várossal együtt elpusztították. A várnak még fennálló része a pelsőczi Szeremley családé lett.

Miután Bebek Kata Perényi Ferencznek a neje lett, a Perényiek, és azután a Rákóczyak lettek a pelsőci uradalom birtokosai.

A várból napjainkra mindössze egy 6 m magas és 7 m hosszú falcsonk maradt meg. Az erősség többi részét elbontották, területére házak épültek. Kiterjedését, egykori alakját csak ásatással lehetne tisztázni.

Forrás:

Borovszky Samu szerk.: Magyarország vármegyéi és városai. Gömör-Kishont vármegye. Bp. 1903. 77-78.

GPS: É 48° 32.847 (48.547447)
K 20° 24.081 (20.401354)

A vár egyetlen álló faldarabját a település északi részén, egy kertben találjuk meg.

Várak.hu mobil applikáció