Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

KékedMagyarországBorsod-Abaúj-Zemplén vármegyeAbaúj-Torna történelmi vármegye - Melczer várkastély

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

A várkastélyt építését 1613-ban fejezte be Kékedi György. Ez a jelenlegi épület északi szárnya volt.

A Kékedi család neve a XIII.sz. végén tűnik fel a királyi birtokok vidékén több más egyfalus kisnemessel együtt.

Eredetük az Abaújvári ispánsági vár harcos jobbágyságára vezethető vissza. A XVI. századra a család már öt ágra szakadt. A kastély későbbi tulajdonosait Kékedi András leszármazottai között találjuk.

1627-ben Kékedi György és Andrássy Anna gyermeki közül a fiúk, Balázs, János és Zsigmond megosztozott az addig közösen bírt javak felett. Az osztályos levélben rögzítették az épület megosztását és rendelkeztek további építkezések felől is.

1658. novemberében a család utolsó férfitagja Balázs meghalt. Birtokainak egyetlen örököse leánya Katalin lett, aki ekkor már egy német eredetű, de elmagyarosodott eperjesi kereskedőcsalád leszármazottjának Melczer Jánosnak volt a felesége.

Az 1687 évi osztályos levélben Melczer János fiai János és Mihály osztoznak a rájuk maradt javakon és ekkor megemlítik az 1685 előtt felgyújtott kastély kuruc és török gyújtogatóit.

1757 és 1765 között a várkastélyt részben felújítják.

1772-ben Melczer Pál elzálogosítja tulajdonrészét Ferenc unokaöccse özvegyénél. Ennek leszármazottai után Zombori Zsigmond, majd gyermekei zálogjogon birtokolták a kastélyt.

A XIX.század első harmadában fejezik be a Zomboriak a kastély északi szárnyának helyreállítását.

1863-ban a kastély Melczer Ferenc fiúági örökösének Melczer Andor birtokában volt.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 48° 32.775 (48.546249)
K 21° 20.946 (21.349100)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció