Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

KemenesszentmártonMagyarországVas megyeVas vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép

A templom egy, a köznyezetéből alig kiemelkedő kicsiny domdon áll. Szentélye patkóíves záródású. A szentély felett 8, a hajó felett 10 kulcslyuk alakú lőrés van.

A templom a XIII. században épült és a XVI.-XVII. század fordulóján erődítették meg, úgy, hogy közben 2,5 méterrel megmagasították és 3,5 méterrel nyugati irányban kibővítették.

A védelmi szintre szolgáló feljárat a karzatról nyílt. A védelmi tér nem volt egységes, hanem a szentély feletti rész egy fallal le volt rekesztve, oda külön ajtón lehetett bejutni.

Az 1698-as vizitáció, az 1681-től ismét katolikus kézen levő templomot, mint várból átalakított templomot írja le. A XVIII. században a templomot ismét átalakították: kétszakaszos cseh süvegboltozatot építettek a régi fafödém helyén és megszüntették a felső szinti nyílásokat, kivéve a déli oldalon körablakká alakított két résablakot. Később a nyugati oldalra vastag falú, résablakokkal ellátott tornyot építenek.

A jól megépített váracska határterületen állt és egy 1549-es összeírás szerint csak Pápa török elfoglalása idején volt kénytelen meghódolni; azután már soha.

A XVI. század végi erődítés része lehetett még a lapályos, elmocsarasodott területből szigetszerűen kiemelkedő templomdombot határoló védőfal, amelynek nyomait az 1965. évi kerítésépítéskor találták meg.

/Ivicsics/

GPS: É 47° 17.785 (47.296417)
K 17° 9.564 (17.159401)
Várak.hu mobil applikáció
Új feltöltések, frissítések
18NovMurányalja - Murány
17NovUgod - Vár
14NovSzilaspogony - Kis-kő
13NovKrasznahorka - Vár
01NovSzibiel - Vár
31OktTarján - Vár
14OktSopronkeresztúr - Nádasdy várkastély
Ajánlott látnivalók
Hegyestői rom
KöveskálHegyestői rom
Keresési előzmények
Kemenesszentmárton - templom