Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

KemenesszentmártonMagyarországVas vármegyeVas történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Kemenesszentmárton, templom

A templom egy, a köznyezetéből alig kiemelkedő kicsiny domdon áll. Szentélye patkóíves záródású. A szentély felett 8, a hajó felett 10 kulcslyuk alakú lőrés van.

A templom a 13. században épült és a 15-16. század fordulóján erődítették meg, úgy, hogy közben 2,5 méterrel megmagasították és 3,5 méterrel nyugati irányban kibővítették. A védelmi szintre szolgáló feljárat a karzatról nyílt. A védelmi tér nem volt egységes, hanem a szentély feletti rész egy fallal le volt rekesztve, oda külön ajtón lehetett bejutni.

Az 1698-as vizitáció, az 1681-től ismét katolikus kézen levő templomot, mint várból átalakított templomot írja le. A 18. században a templomot ismét átalakították: kétszakaszos cseh süvegboltozatot építettek a régi fafödém helyén és megszüntették a felső szinti nyílásokat, kivéve a déli oldalon körablakká alakított két résablakot. Később a nyugati oldalra vastag falú, résablakokkal ellátott tornyot építenek.

A jól megépített váracska határterületen állt és egy 1549-es összeírás szerint csak Pápa török elfoglalása idején volt kénytelen meghódolni; azután már soha. A 16. század végi erődítés része lehetett még a lapályos, elmocsarasodott területből szigetszerűen kiemelkedő templomdombot határoló védőfal, amelynek nyomait az 1965. évi kerítésépítéskor találták meg.

/ Ivicsics /

GPS: É 47° 17.730 (47.295498)
K 17° 9.650 (17.160841)

Információk: A település Szent Mártonról elnevezett temploma a falu északnyugati részén található az Úttörő utca mentén.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció