Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

KisgyőrMagyarországBorsod-Abaúj-Zemplén megyeBorsod vármegye - Várhegy - Majorvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Várhegy - Majorvár

A vár Kisgyőrtől kb. 1,5 km-re nyugatra, az azonos nevű, 305 m tengerszint feletti magasságú hegyen található. Az alatta folyó Csincse-patak völgye feletti relatív magassága 70–80 m. A keleti irányba kiugró földnyelv csúcsán lévő várat sánc vette körül, belső oldalán árokkal, amely a déli oldalon már erősen lepusztult, ott csak terasz jelzi egykori vonalát. A sánc a többi oldalon jó állapotban maradt fenn, különösen a nyugati oldalon, amely a vár legtámadhatóbb pontja.

A sánc a vár felső részétől mintegy 10–15 méterrel alacsonyabb szinten fut körbe. A felső várplató hossza kb. 32, szélessége 20 méter. Keleti harmadában a sziklába mesterségesen kivájt, négyszögletes, nagyméretű üreg van, amely feltehetően egykori helyiség nyoma.

1864-ben a romokat „Majorház” néven említik, Bartalos Gyula pedig „Majorvár”-ként, mint „pogányvárat” ismeri. A várat elsőként 1968-ban Renner Pál és Ráksi Miklós mérte fel. Első összefoglaló leírása az 1992-ben megjelent Borsod megyei vártopográfia írta le részletesen.

Kisgyőr először 1261-ben szerepel, mint az egri püspök birtoka. Később az Ákos nembeli Ernye bán birtoka lett, mivel 1319-ben már Károly király
adományozza el Debreceni Dózsa erdélyi vajdának, mint az Ernye bán unokáitól elkobzott diósgyőri vár tartozékát. Kisgyőr a későbbiekben is a diósgyőri uradalom tartozéka volt.

A várra vonatkozó történeti adat nem ismert, a vár területén eddig korhatározó lelet nem került elő. Ennek ellenére a vár, a telepítési helye és a formai jegyei alapján középkori, vélhetően tatárjárás előtti eredetűnek tekinthető. Pontosabb időbeli kormeghatározása csak ásatással lenne lehetséges.

Forrás:

Nováki Gyula – Sárközy Sebestyén – Feld István:
Borsod-Abaúj-Zemplén megye várai az őskortól a kuruc korig

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 48° 0.594 (48.009907)
K 20° 39.811 (20.663509)

Információk: Kisgyőr községtől nyugatra induló, korábban tanösvénynek kialakított földúton lehet a várat megközelíteni. A földút a fenyvesen való áthaladást követően, leereszedik a Csincse patak völgyébe. A patakon a gémeskútnál kel át a földút.

Ezt követően egy balra tartó, jelzetlen ösvényen kezdjük meg, az innen már csak kb. 200 méterre lévő várhoz a felkapaszkodást.

A vár nyugati oldalán jó állapotú sáncot, a vár platójának keleti részén, kőbe vájt négyszögletű üreget találunk. A vár területét közepes sűrűségű erdő és déli oldalán sűrű bozót fedi. A várat célszerű lombmentes időszakban felkeresni.

Majorvár megközelítéséhez készítettünk egy jól követhető térképet a településtől. Lásd a mellékletet.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció