Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Pinkafő - PinkafeldAusztriaBurgenlandVas történelmi vármegye - Vár

  • Történelem


Pinkafeld – Pinkafő

Részlet az alábbi munkából:

DIE GÜSSINGER Beiträge zur Geschichte der Herren von Güns/Güssing und ihrer Zeit (13./14. Jahrhundert)
Technische Leitung: Rudolf Kropf und Wolfgang Meyer /Eisenstadt, 1989/
In: Wolfgang Meyer: DER BURGENBAU ZUR ZEIT DER HERREN VON (GÜSSING) - GÜNS IM HEUTIGEN BURGENLAND 
241. old.
(ford.: Jakab József)

Különleges figyelmet érdemel az egyetlen „Reimchronik”-ban megemlített erődített templom (Vers 30680 ff.).

Miután a herceg megkapta az értesítést, hogy az erődtemplom körzetében a Németújváriak hívei elsáncolták magukat, a hajító gépeit lőállásba helyezte és a templomtornyot lerombolta. A valamikori vár helye azonos kell, hogy legyen a mai katolikus plébánia templommal, ami a legrégebbi település részt uralja, a „Graetzl”-t, ez északra és nyugtra terjed ki a templomtól. A várhely, illetve az erődtemplom völgyszéli pozíciót jelenít meg a Pinka medre felé lejtve, nyugatra a Pinkától vezet a régi közlekedési útvonal egy gázlóval. A sokszor idézett Nagy Lajos 1373-as engedélye, „árokkal, kerítéssel, cölöpsorral és más fa védelmi eszközökkel” a helyszínt megerősíteni, nem engedi meg egy nagyformátumú berendezés feltételezését, sem a folytonosság igazolását.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció