Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Nagykapus - Grosskopisch - Copşa MareRomániaErdély és PartiumNagy-Küküllő történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Az Oltmelléki hegysor területén, a Kapusi-patak mellett fekszik Nagykapus (Grosskopisch, Copşa Mare) község.

Kicsiny várának nyomait a templomtól K-i irányba emelkedő 514 m magas Várhegy É-i sarkán találjuk. Okleveles említése nem maradt fenn, jellege alapján középkori, 13-14. századi lehet. Csúcsáról egészen a Nagy-Küküllő völgyéig ellátni, ebből Kurt Horedt azt a következtetést vonta le, hogy a középkorban „őrvár” szerepe lehetett.

A vár alakja durván 20 m oldalhosszúságú. Alaprajza csúcsaiban lekerekített háromszögre hasonlít, melynek egyik csúcsa az É-i irányba mutat. A plató egyik sarkában kincskereső gödör tátong. Az egész vár területét a platótól 1-1,5 méterrel alacsonyabb szinten egy kb. 2-3 m széles terasz veszi körül, amely valaha árok és sánc lehetett.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 338.

 

GPS: É 46° 7.946 (46.132439)
K 24° 33.207 (24.553452)

Az Oltmelléki hegysor területén, a Kapusi-patak mellett fekszik Nagykapus (Grosskopisch, Copşa Mare) község. Kicsiny várának nyomait a templomtól K-i irányba emelkedő 514 m magas Várhegy É-i sarkán találjuk.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció