Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Rév - Vadu CrişuluiRomániaErdély és PartiumBihar történelmi vármegye - Tündérvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

A Bihari hegységhez tartozó Királyerdő lábánál fekvő Révtől délre, kb 1,5 km-re a Sebes-Körös meredek sziklafalak közé szűkülő szakasza a Révi-szoros, amely valaha az egyetlen könnyen járható út volt Erdély és az Alföld között. A középkorban a Sebes-Körösön élénk tutajforgalom zajlott. Ezen az úton szállították az erdélyi fát és sót Magyarország felé. A szoros közepe táján van az 1870-ban megnyílt vasútvonal hegyet átfúró alagútja. Ettől északra, kb 300 m-re, a szoros keleti oldalán, a folyó mellett haladó vasúti pálya fölött kb 20 m-re van a Tündérvár és a közvetlenül mellette levő kis barlang. Ebben a barlangban tárolták a vámként elszedett árut.

A víziút ellenőrzésére épült és egyben egykor vámállomásként működő őrtorony a meredek sziklafal egy kis kiugró részén áll, ahová a természetes kőzetbe vágott lépcsőkön lehetett feljutni. A szabálytalan sokszög alaprajzú, kb 5 x 4 m alapterületű toronynak a Sebes-Körösre néző ablaknyílásai ma is jól megfigyelhetőek. A figyelőtornyon kívűl más építmény nyomait a helyszínen nem figyeltük meg. Az említett barlang széles bejáratánál sem láthatóak falazat nyomai.

Tündérvár történetéről keveset tudunk. 1213 előtt még biztosan nem állt.

Rév falu 1257-ben Pál országbíró, majd Kopasz nádor birtoka és Sólyomkő vár tartozéka volt. 1316-ban koronabirtok, majd Zsigmond király adományozása révén losonczi Bánffy Istváné lett. 1425-ben a szántai Laczkfiak, majd a 16. században a Telegdi család birtoka. 1520-ban a vámszedőhelyek között említik.

A várban ásatás még nem volt, így leletek és feltárási eredmények hiányában a torony építésének és elhagyásának idejéről nem rendelkezünk pontosabb adatokkal.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 384.


GPS: É 46° 58.859 (46.980980)
K 22° 30.849 (22.514145)

Révtől délre, kb 1,5 km-re a Sebes-Körös meredek sziklafalak közé szűkülő szakasza a Révi-szoros. A szoros közepe táján van a vasúti alagút. Ettől északra, kb 300 m-re, a szorors keleti oldalán, a folyó mellett haladó vasúti pálya fölött kb 20 m-re van a Tündérvár és a közvetlenül mellette levő kis barlang.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció