Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Monyorókerék - EberauAusztriaBurgenlandVas vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Monyorókerék, vízivár

Erdődy-kastély: Kétemeletes, négytraktusú épület, amelyet széles árok vesz körül. Jellegzetes megerősített vízivár. A mai kastély ősét a 14. század végén építették. A főkapu felett lévő táblán (chronisticon formájában) háromszor szerepel a vár utolsó helyreállításának évszáma: 1772. A ma már nehezen olvasható latin nyelvű szöveg arra emlékeztet, hogy a kétszer elpusztított várat Erdődy Sándor építette újjá romjaiból.

A négyzetes alaprajzú kastélynak valamikor hagymakupolás tornya volt. A mai tetőzet az 1772-es átalakítás idején készült. Az udvari homlokzat szép reneszánsz árkádsorát időközben befalazták. A gótikus kápolnának, amely a déli szárnyon volt, ma már csak a nyomai fedezhetők fel a falon: csúcsíves ajtónyílások, címeres zárókövek. A második világháború előtt még lakható volt a kastély egy része és itt őrizték a család értékes levéltárát is. Az 1945-öt követő megszállás éveiben az épület belső berendezése teljesen elpusztult és a kastély azóta is omladozó állapotban van.

A vízivárat eredetileg négy árok és három sánc vette körül. A legbelső sáncon bástyafal húzódott, amelynek egy része a gazdasági épület oldalán még ma is látható. A várfalat két bástyatorony erősítette meg. Közülük ma már csak a harmadik, a lőportorony áll.

Sánc-rendszer a falu körül: A helységet három árok és két palánkkal megerősített sánc vette körül. Egyedülálló történelmi emlék. A védőgyűrű nyomai még sok helyen jól felismerhetők. Érdekes átmenet a kora középkori földvárak és a későbbi városfalak rendszere között.

Története: 1221-ben szerepel először írásos emlékeinkben, Terra Monyorokerek néven. Későbbi birtokosáról, az Ellerbach család Eberhart (Eber) tagjáról kapta vár körül kialakuló újtelep a német nevét: Eberaw (14889). A helységnévnek tehát – ellentétben a népi etimológiával – semmi összefüggése sincs a német Eber (vadkan) szóval.

II. András 1221-ben jóváhagyta azt az adománylevelet, amelynek értelmében Pornó, Monyorókerék, valamint Hétfőhely és még két falu a szentgotthárdi apátság tulajdonába került. Korábban ez a vidék a Ják-nemzetség birtoka volt. 1297-ben a Hédervári-család szerezte meg a monyorókeréki uradalmat. A 14. század második felében Nagy Lajos király, a nápolyi hadijáratban szerzett érdemeiért Ellerbach Konrádnak ajándékozta a községet. Feltehetően az ő fiai építették fel a 14.század végén a monyorókeréki vizivárat. Száz évvel később Bakócz Tamás esztergomi érsek vásárolta meg a birtokot (1496). A prímástól unokaöccse, Bakócz Péter, az Erdődy-család alapítója örökölte Monyorókeréket. 1557-ben Erdődy II. Péter horvát bán elcserélte a birtokot gróf Zrínyi Miklós horvátországi uradalmával. Fél évszázaddal később, 1613-ban azonban visszatértek az Erdődyek Monyorókerékre. Erdődy Tamás 1615-ben különböző privilégiumokat adott a falu lakóinak, rendeletet hozott a közrend, valamint a falu védelmének biztosításáról és ugyanakkor megkövetelte alattvalóitól, hogy a katolikus hitet kövessék. Ebben az évben kapta meg a község a piactartás jogát is.

/Juhász László: Burgenland, Várvidék (Lakitelek, 1999)/

GPS: É 47° 6.200 (47.103333)
K 16° 27.713 (16.461882)

Információk: 2002-ben, 2003-ban, 2009-ben és 2018-ban jártunk korábban a várnál. A főbejárat mindkét esetben zárva volt és a vár palotaépülete lakatlanul állt.

A várat délről övező árkon keresztül jutottunk be a várudvarra. A vártól északra fekvő települést kerítő egykori árok nyomát is látni néhány helyen.

Legutolsó információink szerint a vár továbbra sem látogatható magánterület. Lombmentes időszakban még ráláthatunk az épületre, de más időszakban a lombok takarásába burkolódzik a vár.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció