Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

CsepregMagyarországVas vármegyeSopron történelmi vármegye - Ruzsahegy, Gatal

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Ruzsahegy, az egykori Gatal vára

Csepreg központjától Ny-ra 3 km-re található a jelenleg Csúsztatónak nevezett erdőrész. A Boldogasszony-patak völgyének kiemelkedő pontján rendkívül előnyös fekvésű domb, amely közvetlenül a Kőszeg-Csepreg út fölé magasodik. Az erdővel borított domb 30 m-es relatív magassággal emelkedik környezete fölé.

Valószínűleg a középkori - az azonos nevű nemzetség nevét viselő - Gatály faluhoz  kötődhetett. Megközelíthető a csepregi Bene-hegyi tó Ny-i partjáról induló, a Ruzsa-hegyi szőlők közt vezető, a dombgerincen haladó földúton keresztül. Miután leirtották a területet korábban borító sűrű fenyőerdőt, jól lehetett látni, hogy ott egy 7 x 6 m (0,004 ha) alapterületű ovális alakú középső dombot egy kb. 2 m mély, 8-10 m széles szárazárokkal vettek körül. Ennek külső oldalán az árokásáskor kidobott földből ún. "külső sánc" képződött. Egyike legkisebb Árpád-kori várainknak. A várhelyen Árpád-kori edénytöredékeket, tapasztás-töredékeket és csontokat találtak. Felmérését 1997-ben készítettük el.

Irodalom:
   
Dénes József: Csepreg és a Répce-vidék az Árpád-korban. In: Tanulmányok Csepreg történetéből. Szerk.: Dénes József. Csepreg, 1996. 82-118., 103.

Dénes József: Öt Árpád-kori vár a Nyugat-Dunántúlon. In: „Gondolják, látják az várnak nagyvoltát…” Tanulmányok a 80 éves Nováki Gyula tiszteletére. Bp. 2006. 81-91., 81-82.

/Dénes József/

 

GPS: É 47° 24.271 (47.404518)
K 16° 40.063 (16.667709)

Információk: A Ruzsahegy gerincén haladó földúton végighaladva közelíthető meg. Az út végén jobbra kell fordulni s utána 250 m-re lévő háztól kb. 80 m-re az erdőben van.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció
Ajánlott látnivalók
Cziráky-kastély
LovasberényCziráky-kastély
templomrom
Kovászitemplomrom
Keresési előzmények
Csepreg - Ruzsahegy, Gatal