Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

CsepregMagyarországVas vármegyeSopron történelmi vármegye - Ruzsahegy, Gatal

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Ruzsahegy, az egykori Gatal vára

Csepreg központjától Ny-ra 3 km-re található a jelenleg Csúsztatónak nevezett erdőrész. A Boldogasszony-patak völgyének kiemelkedő pontján rendkívül előnyös fekvésű domb, amely közvetlenül a Kőszeg-Csepreg út fölé magasodik. Az erdővel borított domb 30 m-es relatív magassággal emelkedik környezete fölé.

Valószínűleg a középkori - az azonos nevű nemzetség nevét viselő - Gatály faluhoz  kötődhetett. Megközelíthető a csepregi Bene-hegyi tó Ny-i partjáról induló, a Ruzsa-hegyi szőlők közt vezető, a dombgerincen haladó földúton keresztül. Miután leirtották a területet korábban borító sűrű fenyőerdőt, jól lehetett látni, hogy ott egy 7 x 6 m (0,004 ha) alapterületű ovális alakú középső dombot egy kb. 2 m mély, 8-10 m széles szárazárokkal vettek körül. Ennek külső oldalán az árokásáskor kidobott földből ún. "külső sánc" képződött. Egyike legkisebb Árpád-kori várainknak. A várhelyen Árpád-kori edénytöredékeket, tapasztás-töredékeket és csontokat találtak. Felmérését 1997-ben készítettük el.

Irodalom:
   
Dénes József: Csepreg és a Répce-vidék az Árpád-korban. In: Tanulmányok Csepreg történetéből. Szerk.: Dénes József. Csepreg, 1996. 82-118., 103.

Dénes József: Öt Árpád-kori vár a Nyugat-Dunántúlon. In: „Gondolják, látják az várnak nagyvoltát…” Tanulmányok a 80 éves Nováki Gyula tiszteletére. Bp. 2006. 81-91., 81-82.

/Dénes József/

 

GPS: É 47° 24.271 (47.404518)
K 16° 40.063 (16.667709)

Információk: A Ruzsahegy gerincén haladó földúton végighaladva közelíthető meg. Az út végén jobbra kell fordulni s utána 250 m-re lévő háztól kb. 80 m-re az erdőben van.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció
Ajánlott látnivalók
parasztvár
Székelyzsomborparasztvár
erődített kolostor
Márianosztraerődített kolostor
Keresési előzmények
Csepreg - Ruzsahegy, Gatal