Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

ÖtvöskónyiMagyarországSomogy vármegyeSomogy történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Mellékletek
  • Térkép
  • Szállás

A középkori Ötvös várkastélyát az ecsedi Báthori család építtette, valószínűleg a XV. század második felében.

Átalakítására a XVI. század elején kerülhetett sor és ennek eredményeképpen jött létre egy téglalap alprajzú várkastély. Északnyugati és délnyugati sarkán rondella, északkeleti és délkeleti sarkán négyzetes alapú torony állt. Délkeleti részén felvonóhidas gyalogkapu, déli oldalán nagyobb kocsibejáró nyílt. Az északi palotaszárbny alatt boltozatos pincéket tártak fel, amelyek legkésőbb a XVI. század elején épülhettek. Az erősséget döngölt agyagsánccal, illetve cölöpök köré döngölt földtömítéssel is védték, a sáncon kívül pedig palánk kerítést létesítettek. A rondellákat és falakat a XVII-XVIII. század folyamánbontották el.

Már az 1966. évi ásatás során igen értékes, reneszánsz kályhaszemek és más, XV-XVI. századi edénytöredékek kerültek elő. Az 1970-74 közötti feltárások rendkívül gazdag anyaga származik a XVI. század elejéről. Így például a félhold és patkóalakú bélyegdíszes téglák alapján valószínűsíteni lehetett egy somogyi, Kaposszentjakabon (Zselicszentjakabon) és Somogyváron is megfigyelt, XVI. századi építőműhely tevékenységét.

/Marosi/

GPS: É 46° 17.191 (46.286518)
K 17° 21.442 (17.357367)

INFORMÁCIÓK:A Báthori várkastély romjai a mellékelt térkép segítségével, autóval is megközelíthetőek.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció