Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Felsőpalojta - Horné PlachtinceSzlovákiaFelvidékHont történelmi vármegye - Újvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Felsőpalojta-Újvár

A történelmi Hont vármegyében, Felsőpalojta (Horné Plachtince) határában áll egy magyarul Újvárnak nevezhető Árpád-kori vár az ismert késő bronzkori sáncvárral, a Pohanský vrch-hel szemközt.

A megyének is nevet adó Hont és Pázmány lovagok leszármazottainak, a Hontpázmány-nemzetség tagjainak egyik vára lehetett – noha írott adatot nem ismerünk róla.

Forrás: https://djnaploja.wordpress.com/2020/07/30/varas-felfedezes-felsopalojtan/ 

GPS: É 48° 15.094 (48.251572)
K 19° 15.493 (19.258215)

Információk: Felsőpalojtát északi irányba hagyjuk el, a Pogányvár alatti útelágazásig haladunk ezen az úton. Az elágazásnál nyugati irányba fordulunk és egészen egy jól látható déli irányba tartó erdei útig megyünk. Itt parkolhatunk. Az erdei úton dél-nyugati irányba haladva 1 km-t, egy kis sziklához érünk, mely fölött indul az alig látható ösvény amelyik a várhelyhez vezet.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció