Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

SályMagyarországBorsod-Abaúj-Zemplén vármegyeBorsod történelmi vármegye - Örsúr vára-Latorvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Mellékletek
  • Térkép
  • Szállás

A Sály községtől észak-nyugatra fekvő Latorvár tetőn nagy kiterjedésű őskori sáncvár van, amelynek sáncai lenyúlnak a hegyoldalakra is. A hegy felső platóján, az őskori sáncvár helyén, közel a felére csökkentett területen ugyancsak nagy kiterjedésű sáncvár épült a X.században. Ez Őrsúr vára. A hegy délkeleti nyúlványán kisméretű vár romjai találhatóak, a XII-XIII- századból.(Latorvár).

Örsúr várát Anonymus említi és azt a későbbi kutatások alapján Nováki Gy. És Sándorfi Gy. a sályi sáncokkal azonosítja. Gádor J. végzett sáncátvágásokat a platón, amelynek során sűrű, egymásba csapolt gerendarács és rekeszszerkezetet talált, külső oldalon laza kőfal szétomlott maradványaival. Kerámialeletek alapján Gádor J. a X. sz.-ba helyezi a sánc keletkezének korát. A vár pusztulására nincs adatunk, de valószínű, hogy a közvetlenül mellette felépült kis Latorvár építését már nem érte meg.

A Latorvár ásatását Holl István és Parádi Nándor végezte. A toronymaradvány közelében a felszínen néhány Árpádkori kerámiát gyűjtött Parádi Nándor, akinek a véleménye szerint a vár a XII.sz. végén, vagy a XIII. sz. elején épülhetett. A várat oklevelek nem említik


Forrás:

Gádor Judit: A Sály-latori nemzetségfői központ kutatása

Gádor Judit: Észrevételek az égett sáncok kérdéséhez a sály-latori vörös sánc ásatási eredményei alapján (Soproni Szemle, 41/1987) VI.HA.1.302 

GPS: É 47° 58.717 (47.978619)
K 20° 38.458 (20.640966)

INFORMÁCIÓK: Sály községet észak felé elhagyva hamar feltûnik a Latorvár tornyának maradványa. A meredek, helyenként bozótos várdombra kb. 10 perces mászással lehet feljutni. A mögötte levõ nagy kiterjedésû földvár sáncai helyenként jól felismerhetõek, máshol csak szerény terpdomborulatokat találunk.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció