Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

TarMagyarországNógrád vármegyeHeves történelmi vármegye - Tar Lőrinc udvarháza

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Archívum
  • Mellékletek
  • Térkép
  • Szállás

A tari késő középkori udvarház feltárását Juan Cabelló végezte. A történeti adatok tőle származnak. A XIII. században élt Rátót nembeli Domokos tárnokmester fiától, Porch István királynéi lovászmestertől származó családok közül a Tariak egy 1356-ban kelt oklevélből kikövetkeztethetően már kiépítették Tar faluban uradalmi központjukat és bizonyára az ott felépített udvarházukban laktak. Az 1983 és 85 között elvégzett ásatás igazolta az udvarház középkori eredetét. Az ásató megállapítása szerint István fia László bán Tarinak is nevezett István nevű fia feltehetőleg a XIV. század elején építette fel udvarházát. A Rátót nemzettség Tari ága, ellentétben a nemzettség más ágaival, a XIV. század végén, egymás után szerezte birtokait. Tari Lőrinc Zsigmond király melletti kiállása miatt a királytól egyre magasabb tisztségeket kapott, valamint Zsigmond megbízásából sok külföldi utazáson vett részt.

Tari Lőrinc 1426 őszén halt meg. A család utolsó tagja György  hűtlenségbe esett és 1472-ben Taron halt meg. Bár a család nem emelkedett a nagy birtokszerző családok közé, Zsigmond király ideje alatt betöltött fontos politikai szerepüknek megfelelően birtokközpontjukat a tari udvarházat a XIV. század utolsó harmada és a XV. század első fele között kétszer is átépítették, bővítették.

Tari György halála után a birtokokat öröklő Kompolthy és Országh család az udvarházat nemcsak karbantartották, hanem kisebb átalakításokat is végeztek a XVI. század elején.

Az erődített udvarház lassú pusztulása minden bizonnyal a terület 1552 utáni török fennhatóság alá kerülésével indult meg. Utoljára az épületről 1569-ben, mint erőszakosan lerombolt várról emlékeznek meg a források.

GPS: É 47° 56.779 (47.946316)
K 19° 44.800 (19.746668)

Az udvarház romja a település délkeleti részén, a templom melletti dombon található a Petőfi Sándor utca végén.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció