Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

TarjánMagyarországKomárom-Esztergom vármegyeKomárom történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Videók
  • Térkép
  • Szállás

Tarján - Kis-Somlyó, vár

Tarján községtől délkeletre kb 4 km-re találjuk a Kis-Somlyó hegyet (382,5 m) amely a 448 m magas Somlyó-hegytől kissé északkeleti irányban, attól nagyjából 550 méter távolságra emelkedik a Szent László patak völgye fölé. A Kis-Somlyó csúcsán egy középkori vár maradványait találjuk. A várat Nováki Gyula és Skerletz Iván mérte fel 1994-ben.

A hegy gerincén elnyúló vár hossza 38, szélessége 12 m. Délkeleti szélét és a rövid északkeleti végét határozott perem jelzi, de az északnyugati hosszú oldal széle erősen elmosódott. A vár északkeleti végén egykori épületet sejtető szögletes talajdomborulat észlelhető. A vár többi részén épület maradványai a felszínen nem láthatók. A délnyugati oldal kúpszerű kiemelkedése egykori torony helyét sejteti.

A várat a gerinc nyereg felőli oldalán sziklába vágott árokkal védték. Ennek szélessége 8-9, mélysége 2-3 m. Az árok a vár mindkét oldalán folytatódik, azonban északkeleti irányba haladva ma már egyre elmosódottabb, lepusztultabb állapotban találjuk. A nagy várároktól délnyugatra külső védelmi vonal csekély maradványait találjuk, amely a kb 37 m hosszú elődombot veszi körül. Ennek árkát valószínűleg nem fejezték be.

A várról okleveles adat nem ismert. Említi Gyulai Rudolf, a Borovszky-féle megyemonográfia és szerepel Gerő László várlistájában is.

A 2018 februárjában tartott bejárás alkalmával, a korábban leírt állapotokhoz képest, lényeges változás nem volt tapasztalható. A délkeleti irányba futó árok már nagyon nehezen észlelhető. Ezen a többnyire napfényes, szélvédett meleg oldalon, az időjárás, a vadak által készített fészekhelyek és a jelentős vad mozgás, mind közrejátszanak az árok pusztulásában. Az északi oldalon futó árok is inkább terasz jellegű napjainkban. A gerinc felőli sziklába vágott árok környezetében több kidőlt fa törzse hever. Az árok folytatásának markáns vonalai mindkét irányban itt figyelhetőek meg a legjobban. Az elődomb előtti részen futó védelmi vonal jól kivehető, a lombmentes időben készült képeink, főképp a panoráma képek azt jól mutatják.

Forrás:

Nováki Gyula: Várkutatás Komárom megyében, 1994 ( kézirat)

Keserű László, Magyar Várarchívum Alapítvány, 2018

GPS: É 47° 34.625 (47.577084)
K 18° 32.236 (18.537260)

Információ: Tarjántól délre 3,5 km-re található Tornyópuszta kis települése. Innen indulunk kelet irányába az erdészeti úton, követve a kék turistajelzést. Több mint 2 km megtétele után érünk a Somlyó-hegy aljába. Itt a kék jelzés elhagyja az autóutat majd rövidesen a piros jelzéssel egyesülve felkapaszkodik a Somlyó-hegyre.

Felérve nem megyünk fel a csúcsra, hanem a jelzett úton maradva rövid lejtőn lemegyünk egy szép, nagy füves tisztásra, ahol egy kulcsos ház található. Innen a piros vár jelzést követve indulunk el a Kis-Somlyó tetején található várhoz. Az út először lefelé tart a háztól északra a sűrű erdőbe, majd a nyerget elérve már meglátjuk az előttünk emelkedő, kissé meredek oldalú hegykúpot. Pár perc kaptatás után érjük el az elődomb védelmi vonalát, majd ezt követően a várat.

Kirándulásunk alkalmával feltétlen menjünk fel a Somlyó-hegy köves platójára is. Fennsík jellegű, sziklatömbökkel tarkított háta különleges és szép látvány.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció