Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

ZsennyeMagyarországVas megyeVas vármegye - Sennyei várkastély

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

A Sennyeyek birtokában levő zsennyei kastélyt a XVI. század közepén Sennyey Ferenc építette ki kereszt alakúvá és készíttette el a ma is látható vizesárok rendszerrel a végőműveket. A nagytudású birtokos volt a sárvári, lékai és kapuvári várak fundáló mestere. Így nem csodálkozhatunk a védőárkok szabályos kiépítésén és a vízrendszer gondos megalkotásán. Feltehetően Sennyeyt a nagyobb szabású építkezésre a saját háza táján az 1532-ben Kőszeg ellen felvonuló török seregek pusztítása utáni leromlott állapot késztette. Sennyey Ferenc Nádasdy Tamás hű embere volt, akit a nádorné asszony, Kanizsai Orsolya is meg-meg látogatott birtokán. Ez a vidék a Rába és a Sorok összefolyásánál elég mély terület volt, amit a vízrendszerekben jártas Sennyey elárasztással könnyen áthatolhatatlan mocsárrá változtathatott, további védelmet nyújtva udvarházának. /Ivicsics Péter/ A kastélyépületet 1560 körül kismértékben átépítették, majd a XVII. sz. végén kibővítették. Az 1730-as években kétemeletesre alakították át, végül 1867-ben nyerte el romantikus formáját.

GPS: É 47° 6.545 (47.109081)
K 16° 49.547 (16.825783)

INFORMÁCIÓK: A várkastély épületében üdülő és alkotóház mûködik.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció