Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

KincsesbányaMagyarországFejér megyeFejér vármegye - Vaskapu

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A vár külső jegyeit megvizsgálva és annak alapján, hogy a domb aljában középkori falura utaló leletek kerültek elő, feltételezhetjük, hogy a szakirodalom által kisvárnak nevezett erődítménytípussal állunk szemben. Nagysága, szerkezete, földrajzi elhelyezkedése, a középkori faluhoz való viszonya mindenképpen ezt támasztja alá.

Természetesen ez csak hipotézis, de addig, ameddig semmilyen más régészeti vagy történelmi adat nem kerül elő, nincs más lehetőségünk.

A vár birtokosának személye is teljesen ismeretlen, de ha elfogadjuk, hogy a vár létezése 1326 elé tehető, akkor ez a terület teljes mértékog beleesik a nagy kiterjedésű Csák-területbe. A környékről Csák-birtokokat ismerünk, tehát feltételezhetjük, hogy ez a vár is valamelyik ág kezén volt.

A XIV. század elején ez a terület is átkerült Károly Róbert vagy szövetségese tulajdonába, vagy a vár elvesztette jelentőségét, funkcióját, mint sok hasonló típusú erődítmény ebben a korban.

/Terei György/

Forrás:

Terei György: XII-XIV. századi várak Fejér megyében

GPS: É 47° 16.461 (47.274349)
K 18° 15.471 (18.257851)

INFORMÁCIÓK: A vár maradványai a Csurgói víztározó gátjától délkeleti irányba vezetõ út fölöttkb50 m-re, az erdõben találjuk. A Gaja patakon átvezetõ hídtól kb 60 m-re északnyugatra kell az útról letérni. A várhoz ösvény nem vezet.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció