Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

LucfalvaMagyarországNógrád vármegyeNógrád történelmi vármegye - Pogányvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Lucfalva, Pogányvár

Lucfalva községtől keletre 2 km-re, közvetlenül a Lucfalva - Nagykeresztúr - Sámsonháza közötti országutak kereszteződése felett, attól északnyugatra emelkedik a Pogányvár nevű magaslat (tszf.magassága: 226 m.), egy alacsony, keskeny dombhát délkeleti végén. Korábban az
egész terület szántóföld volt, jelenleg parlag, magát a várat erősen szétszántották

A kis kerek központi domb körvonalai ezért már nem állapíthatók meg pontosan, átmérője 15 m körüli lehetett. Árok vehette körül, ennek elmosódott nyoma csak a domb folytatása felé, a nyugati oldalon látható, a többi oldalon már nem.

A vár teljes átmérője 60 m körüli volt. A domb déli oldala igen meredek. Ez azonban nem a vár erődítésével függ össze, ugyanis itt a domb alatt a 20. század eelején még malom és további épületek álltak, azokkal kapcsolatban faragták le mesterségesen a domboldalt.

Egy 18. század második feléből származó bizonytalan említés után a Pogányvárat a 19. század elejétől számos munkában tűnik fel. Feniczy János 1865-ben a „pogánykori erőd” helyén szárazmalmot említ, alatta pedig a lucfalvai uradalom cselédjeinek volt a lakása. A III. katonai felmérésen a Pogányvártól keletre, 350 méterre „Akol Poganyvar” felirat szerepel.

Patay Pál a kis középkori várak közé sorolta, mivel területén 1953-ban 12–13. századi cserepeket talált. Hasonló korúnak határozta meg 1964-ben Gádor Judit is, aki részletesen ismertette és vázlatosan felmérte az alig felismerhető, teljesen szétszántott várhelyet. 1986-ban Sándorfi György a motte-tipusú várak között említette. 1987-ben Simon Zoltán szintén csak azt rögzíthette, hogy teljesen szétszántották.

A várat Sándorfi György mérte fel 1989 májusában, Nováki Gyula közreműködésével. Ennek alapján leírását és felmérését ugyanők 1991-ben tették közzé.

Lucfalva, korábbi nevén Lucin először 1227-ben tűnik fel a szomszédos Hartyán határjárásában. 1251-ben lucini Voycha fia Kristóf itt örökölt birtokrészét, amely az esztergomi érsek Hatvan nevű birtokával volt határos, eladta az érseknek. 1274ben IV. László király hozzájárult, hogy az érsek Lucint megvegye.1383-ban Kislucin is feltűnik, amelyet ekkor Erzsébet királyné Tari Lászlónak adományoz, de a Tariak mellett, akik még 1454-ben is birtokosok itt, 1416-tól a kazai Kakas család is feltűnik.

Lucin a 16. század első felében már helyi nemeseké. A vár az írott forrásokban nem szerepel. Területén régészeti kutatás nem volt, így a nevével ellentétben középkorinak meghatározott erősség pontosabb korhoz kötése csak ettől várható.

A jelenlegi ismereteink alapján nem zárható ki, hogy létesítése az 1250-ben először feltűnő lucini Voycha-hoz köthető.

Forrás: Nováki Gyula – Feld István – Guba Szilvia – Mordovin Maxim – Sárközi Sebestyén: Nógrád Megye Várai az őskortól a kuruc korig ( Magyarország várainak topográfiája 4. kötet )
A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 48° 1.865 (48.031078)
K 19° 41.432 (19.690536)

Információk: A Sámsonházát Nagykeresztúrral összekötő útról lefordulunk Lucfalva felé. A kereszteződés után közvetlenül az út mellett található a várhely.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció