Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Magyar Várarchívum Alapítvány: Elérhetó a Várak.hu mobilalkalmazás az iOS eszközökre is az Android változat mellett!

  • Tartalom

 Várak.hu mobilalkalmazás

Immár húsz éve működik és gyarapodik a sokak által ismert és kedvelt internetes várgyűjtemény, a Várak.hu . A Kárpát-medence erődített helyeit bemutató váras oldal az évek során sok barátot szerzett a gyűjtést és fejlesztést végző kis csapatnak. Ahogy az évek során a számítógépes lehetőségek fejlődtek, úgy igyekeztünk mi is lépést tartani ezzel, ami oda vezetett, hogy többször is újra kellett építenünk az oldalt.

Az alapvetően ismeretterjesztő és várlátogatásokra, felfedezésekre ösztönző hangvételt és képanyagot az idők során újabb és újabb elemekkel egészítettük ki. Így jelentek meg sorjában az archív térképek és veduták, a rekonstrukciós rajzok, digitális ábrázolások, 3D digitális rekonstrukciók videofilmjei, és a közelmúltban légi felvételek alapján készült fényképes összeállítások, rövidfilmek.

Hamarosan be kellett látnunk, hogy ha tovább is segíteni szeretnénk túraszervezésben a várszerető közösséget, további fejlesztéseket kell végrehajtanunk. Ezt az utat a mobiltechnológia jelölte ki számunkra. Azonban be kellett látnunk, hogy egy mobilalkalmazás megalkotásához a mi szaktudásunk már nem elegendő, ezért külsős szakemberek segítségét kellett igénybe vennünk. Az utóbbi évek fejlesztései már jelentős költségeket jelentettek, ezért felmerült a finanszírozás kérdése is. Mivel nem akartuk az oldalt fizetőssé tenni, úgy gondoltuk, hogy a rendszer háttérszervezeteként működő Várarchívum Alapítványon keresztül próbálunk meg támogatókat szerezni, ami már elindult és várakozásunk szerint folytatódni is fog.

Így jöhetett létre a Várak.hu mobiltelefonos alkalmazása, amelyet a tesztelések után ez év augusztusában bocsátottunk útjára. Az egyelőre csak androidos alkalmazás a Google Play áruházából tölthető le ingyenesen. Az alkalmazással a korábbi teljes adatbázis csökkentett része tekinthető meg, pontosan az a része, amely a vártúra szervezéshez szükséges legfontosabb információcsomagot tartalmazza. Gondoltunk azokra a helyzetekre, amikor a felhasználónak nincsen internetes, vagy mobil kapcsolata. Erre az esetre lehetőség van a tervezett túra célpontjaihoz tartozó adatok előzetes letöltésére és offline használatára.

Röviden az alkalmazás használatáról az Android és iOS eszközökhöz:

Az alkalmazásban megtalálható minden vár, templom és erődített helyszín, amely a varak.hu weboldalon aktuálisan elérhető. Azonban ésszerű adatmennyiségi okok miatt a fotók számát limitáltuk a galéria fül alatt. Ez természetesen a látnivaló bemutatásánál nem jár együtt a helyszín áttekinthetőségének szűkítésével.

Az alkalmazás alapvetően online kapcsolatra lett kialakítva, így mindig a legfrissebb tartalmat kínálja. Fel lett azonban készítve a látnivaló csomagok letöltésére, így kirándulások és túrázások alkalmával, internet kapcsolat hiányában is elérhető a teljes tartalom.

Menü és kezdőlap:

Az alkalmazás tervezése során törekedtünk a könnyen áttekinthető, egyszerű felületekre. Ennek megfelelően mindössze néhány menüpontból elérhető minden funkció. A menü a fejléc bal szélén található ikonra kattintva nyitható meg.  A beúszó menü alatt elérhetők a megtekintési előzmények, így könnyen visszaléphetünk egy korábban megnyitott helyszínre.

Keresés:

A fejlécben mindig elérhető a gyorskeresés, mellyel településnév vagy a látnivaló megnevezése alapján kereshetünk. A részletes kereső elérhető a menüből és a kezdőlapi ikonra kattintva is. Itt pontosan meghatározhatunk minden paramétert. A lenyíló menükben listából választhatók ki a szűrési lehetőségek, melyek között szövegesen (ékezetek használata nélkül) is kereshetünk. A keresés központi eleme a távolság alapú szűrés, mely értéke egy csúszka segítségével állítható. Ez a paraméter minden esetben aktív. Alapja lehet az aktuális pozíciónk, de kiválaszthatunk egy vagy több települést is.

Felfedezés:

A felfedezés menüpontban szeretnénk a konkrét úti céllal nem rendelkezők számára ötletet adni, lehetőséget nyújtani az új és az eddig talán még nem ismert látnivalók megismerésére.

Látnivalók:

Egy látnivalóra kattintva annak áttekintő képernyőjére jutunk. Tartalmazza a látnivaló legjellemzőbb fotóját, alaprajzát, megközelítési információit. Lentebb a helyszínhez köthető közeli, vagy kapcsolódó látnivalók jelennek meg. Az alsó menüsorban a látnivaló történelmét, építéstörténetét illetve a képgalériát tudjuk elérni. A képgaléria tematikusan mutatja be a látnivalókat légi és földi fotókon, alaprajzokon és ábrázolásokon keresztül.

Kedvencként megjelölhetjük a számunkra kedves, vagy látogatásra tervezett helyszíneket. Ezeket később a kedvencek oldalon könnyen elérhetjük. A letöltés ikonnal jelölhetjük meg, hogy a látnivalót internet kapcsolat nélkül is meg szeretnénk tekinteni. A letöltött látnivalók automatikusan bekerülnek a kedvencekbe.

A megközelítés gombra kattintva érhetők el a látnivaló GPS koordinátái, illetve az esetleges térképszemelvények. A legfontosabb opció a térkép megnyitásának lehetősége, melyre kattintva a telefonra telepített alkalmazásokban nyitható meg a pozíció. Általunk javasolt alkalmazások: Waze navigációhoz, Locus túratérkép, Google térkép.

A megosztás gombbal az aktuális látnivalót könnyen elküldhetjük egy ismerősünk számára bármely üzenetkezelő alkalmazáson keresztül. A visszajelzés gomb lehetőséget ad rövid szöveges és képi információ küldésére számunkra. Így naprakész információkkal látják el a varak.hu weboldalt és egyben az alkalmazást is.

Beállítások:

A menüből elérhető beállításokban testre szabhatjuk az alkalmazás működését. Fontos beállítási pont a takarékos mobil forgalom választásának lehetősége. Az alkalmazás nyelve alapból igazodik a telefon beállításaihoz, de ezt felül is írhatjuk. Jelenleg magyar és angol nyelvek érhetők el, azonban hamarosan a környező országok nyelvei is elérhetőek lesznek.

Az alkalmazás pontosan mutatja, hogy a gyorsító-tárazott adatok és a letöltött látnivalók mekkora területet foglalnak el a készüléken. A már nem szükséges adatok gombnyomásra törölhetők.

Összegzés:

Az alkalmazás további fejlesztése az érkező támogatások függvényében és azzal arányosan fog folytatódni. A Magyar Várarchívum Alapítvány és a varak.hu oldal vezetése fontos célnak jelölte meg az alkalmazás ingyenes és reklámmentes létrehozását. Ez a kitűzés teljesült.

Azonban alapítványunk és kis közösségünk, a támogatói segítség nélkül nem tudja felvállalni az alkalmazás saját erőből történő hosszú távú fenntartását és a további fejlesztését.

Ezért kérjük az alkalmazás használóit, ha hasznosnak bizonyult számukra, a lehetőségeik szerint támogassák, hogy ez a projekt hosszú távon jelenhessen örömet a kirándulóknak, a várak és az erődített építészeti örökségünk szerelmeseinek itt a Kárpát-medencében.

Rengeteg további jó ötlet és lehetőség terve született meg a fejlesztés folyamán. Mi készek vagyunk folytatni a munkát, kiegészítve azt a visszajelzésekben érkező ötletekkel, javaslatokkal. Legyen közös öröm és közös törekvés az alkalmazás használata, fejlesztése és jövője.

Magyar Várarchívum Alapítvány – 2019

Felelős kiadó: Keserű László, Szabó Tibor, Karczag Ákos

Szoftverfejlesztés: Szókisboris Bence

Kapcsolat: info@varak.hu

Vár-Webáruház - Látvány térképek várainkról