Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Mindszenty József Múzeum: Mindszentyneum

  • Tartalom

Elindultak a Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont kivitelezési munkálatai

2015. április 14-én Orbán Viktor miniszterelnök és Balaicz Zoltán Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere aláírták a Modern Városok Program együttműködési megállapodást (ld. 1038/2016. (II. 10.) Korm. határozat), amelynek keretében a kormány támogatásra érdemesnek ítélte a Mindszenty József előtt tisztelgő zarándokközpont megvalósítását.
A Modern Városok Program keretében a „Zalaegerszegi Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont (Mindszentyneum) fejlesztése, a zalaegerszegi „Mindszenty Út” megvalósítása” elnevezésű projekthez kapcsolódóan a Kormány az alábbi beruházások megvalósítását támogatja:

•    Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont (Mindszentyneum) megvalósítása;
•    Göcseji Múzeum felújítása;
•    parkolóépítés és kapcsolódó útfejlesztések;
•    Kvártélyház homlokzat felújítása;
•    Mária Magdolna Plébániaépület felújítása;
•    Mária Magdolna Plébániatemplom felújítása a hozzá kapcsolódó orgona beszerzésével;
•    a botfai Erdődy–Hüvös-kastély átalakítása, a benne lévő Mindszenty Ifjúsági Ház szálláshelyfejlesztése;
•    az 1858-as volt Korona Szálló épületének felújítása;
•    Mérlegház helyreállítása;
•    volt tiszti klub felújítása;
•    Göcseji úti ravatalozó épület felújítása.

A kialakult egészségügyi helyzetre való tekintettel a kivitelezési munkálatok megkezdését jelző ünnepélyes alapkőletétel elmaradt, de a beruházás már zajlik.

A projekt zászlóshajója a Mindszenty József bíboros, hercegprímás fordulatos életét bemutató, az interpretáció XXI. századi eszközeivel is felvértezett interaktív látogatóközpontnak otthont adó komplexum, a Mindszentyneum kialakítása, amely zöldmezős beruházásként egy nívós épületben, a Göcseji Múzeum épületének közvetlen szomszédságában valósul meg. Mindszenty Zalaegerszegen töltött évei alatt jelentősen fejlesztette a várost, elsősorban kulturális és szociális szempontból tette meg a tőle telhető legtöbbet a helyzet jobbításáért. Az egykori plébános emlékét követve, a támogatásnak köszönhetően Zalaegerszeg több műemlék épülete megújulhat, a település színvonalas turisztikai szolgáltatásokkal gazdagodik, valamint kapcsolódó vendégbarát szolgáltató egységek kialakítására is sor kerül. A cél, hogy a látogató Mindszenty József „kéznyoma” mentén barangolja be a település nevezetes épületeit, várostörténeti jelentőséggel bíró színtereit, azaz a „Mindszenty utat”, így kapva teljes képet a későbbi bíboros egykori életéről, történelmi jelentőségű tetteiről, nevét, életútjának eseményeit őrző helyszínekről.

A Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont kiállítási tematikája egy egész szinten mutatja be Mindszenty József életét és tevékenységét míg egy másik szinten a XX. századi kommunista diktatúrában zajló vallásüldözés témakörét ismerteti minden rétegében a tárlat. Az intézmény lesz az első olyan hazai állandó kiállítás, amely az érsek, hercegprímás életútjának teljes keresztmetszetét és mellette a II. világháború utáni hazai egyházüldözés tematikáját teljes terjedelmében a nagyközönség elé tárja. A komplexum egyben a Mindszenty Út kiindulási pontjaként is szolgál majd, ahol az okoseszközre letölthető guide is elérhetővé válik.
A bemutatás modern és hagyományos elemeit ötvöző kiállítások mellett számos további látogatóbarát szolgáltatás is a vendégek rendelkezésére áll majd a Mindszentyneum épületében, mint kávézó, helyi termékeket is árusító ajándékbolt, múzeumpedagógiai és rendezvény helyiségek, valamint egy különterem, amely a vallási közösségi összejövetelek színtereként fog szolgálni.
 
A zöldmezős beruházás keretében épülő Mindszentyneum telkén megelőző régészeti feltárásokra is szükség volt, tekintettel arra, hogy valamikor itt húzódott Egerszeg középkori várának keleti széle. A munkálatok során nem várt érdekesség bukkant a felszínre: két középkori téglaégető kemence maradványai kerültek elő. A településtörténeti jelentőséggel bíró leletanyagot közelről is megtekinthetővé kívánja tenni a város vezetősége, lehetőség szerint a megtalálási helyük közelében, így a kemencék a Mindszentyneum pinceszintjén kialakításra kerülő állandó tárlaton lesznek láthatók, ahol így az egyik kemence maradványaiban az egykori várfal cölöpeinek nyomai is megfigyelhetők lesznek.

Kép forrása: https://zalaegerszegturizmus.hu/informaciok/egerszeg-vara/

A Modern Városok Program egy külön kormányhatározata (1557/2019. (IX. 26.) Korm. határozat) kiegészítő forrást biztosít a leendő Mindszentyneum mellett lévő Göcsej Múzeum

Vár-Webáruház - Látvány térképek várainkról