Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Sólyomkőpestes - PeştişRomániaErdély és PartiumBihar vármegye - Sólyomkő vára, Şoimi

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép

A Réz-hegység nyugati részében elterülő Sólyomkőpestes (Peştiş) település határában, 484 m-es hegy tetején találhatók Sólyomkő várának romjai. Még ma is jelentős falak és a csaknem feltöltődött várárok mélyedése látható, ez utóbbin egyébként hajdanán felvonóhíd vezetett át a kaputoronyig. A falu a XIII. században került az eredetileg Dunántúlon megtelepedett Geregye nemzetség birtokába, e nemzetségből való Pál comes építtette 1242-76 között itteni birtokai védelmére a várat. 1316-ban már királyi vár, Károly Róbert ostrommal vette el az ellene szövetkező, az adorjáni és sólyomkői várakat birtokló Kopasz nádortól. A vár birtokosai az elkövetkező évtizedekben, évszázadban sűrűn cserélődtek, a XV. század közepén a Losonczi Bánffyak, majd a Drágffyak kezén fordult meg. Az 1500-as évek vége felé Bocskai István szerezte meg a leromlott erősséget, melyen ez idő tájt jelentős javításokat és a védelmi képesség fokozását szolgáló módosításokat végeztek. Ezután Báthori Gábor, Rákóczi György, Kemény János fejedelmek birtokolták, ez utóbbi idejében, 1660-ban a török ostrom nélkül szerezte meg a feladott várat. A II. Rákóczi Ferenc által vezetett szabadságharc idején kuruc kézen lévő várat utóbb a császári katonaság foglalta el, és 1711-ben Löwenburg kapitány parancsára felrobbantották.

A várrom közelében egy őrtoronyból átalakított kápolna maradványa található. A vártól K-re 300 m-re pedig egy négyszög alakú, középkori eredetű kőtorony romjait kereshetjük fel, mely Sólyomkő várának elődje, ill. megfigyelőtornya lehetett.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 401-403.

GPS: É 47° 6.624 (47.110397)
K 22° 23.081 (22.384682)

Sólyomkőpestes összeépült Élesddel, annak északkeleti szélén fekszik. A falu közepétől indul északnyugati irányba az a kb 6 km-es földút amely a vár alá vezet.

Vár-Webáruház - Látvány térképek várainkról