Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Sólyomkőpestes - PeştişRomániaErdély és PartiumBihar vármegye - Sólyomkő vára, Şoimi (Cetatea Piatra Șoimului)

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Sólyomkő vára

A Réz-hegység nyugati részében elterülő Sólyomkőpestes (Peştiş) település határában, 484 m-es hegy tetején találhatók Sólyomkő várának romjai. Még ma is jelentős falak és a csaknem feltöltődött várárok mélyedése látható, ez utóbbin egyébként hajdanán felvonóhíd vezetett át a kaputoronyig.

A falu a XIII. században került az eredetileg Dunántúlon megtelepedett Geregye nemzetség birtokába, e nemzetségből való Pál comes építtette 1242-76 között itteni birtokai védelmére a várat. 1316-ban már az uralkodóé: I. Károly király ostrommal vette el az ellene szövetkező, az adorjáni és sólyomkői várakat birtokló Kopasz nádortól.

A vár birtokosai az elkövetkező évtizedekben, évszázadban sűrűn cserélődtek, a XV. század közepén a Losonczi Bánffyak, majd a Drágffyak kezén fordult meg. Az 1500-as évek vége felé Bocskai István szerezte meg a leromlott erősséget, melyen ez idő tájt jelentős javításokat és a védelmi képesség fokozását szolgáló módosításokat végeztek.

Ezután Báthori Gábor, Rákóczi György, Kemény János fejedelmek birtokolták, ez utóbbi idejében, 1660-ban a török ostrom nélkül szerezte meg a feladott várat. A II. Rákóczi Ferenc által vezetett szabadságharc idején kuruc kézen lévő várat utóbb a császári katonaság foglalta el, és 1711-ben Löwenburg kapitány parancsára felrobbantották.

A várrom közelében egy őrtoronyból átalakított kápolna maradványa található. A vártól K-re 300 m-re pedig egy négyszög alakú, középkori eredetű kőtorony romjait kereshetjük fel, mely Sólyomkő várának elődje és/vagy megfigyelőtornya lehetett.

Hajdú István 2014 nyarán a vár, a kápolna és a torony megtekintését követően a környezetet vizsgálva a várhegy magasabb pontján, a kápolnától kb. 100 méterre, északkeletre egy kisméretű földvárat fedezett fel. Elképzelhető, hogy ez az erődítmény, a vár 1316-os ostroma során a támadók által emelt ellenvár lehetett. Az ovális formájú földvár hossza kb. 40 méter, a szélessége 25-30 méter. A terület kutatására ezidáig nem került sor, így annak eldöntése, hogy valóban az ostrom alatt létrehozott ellenvárról, vagy esetleg a várhoz tartozó elővárról van-e szó, arra a jővőbeli kutatások adhatják meg a választ.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 401-403.

Köszönjük Füstös Raymond 2020 oktoberében készített képeit és a vár megközelítésének aktualizált leírását!

GPS: É 47° 6.624 (47.110397)
K 22° 23.081 (22.384682)

Információk: Az Élesdtől (Aleșd) északra fekvő Sólyomkőpestes (Peștiș) település határában található a néhai Sólyomkő vára.

Egy ideig szűk, de aszfaltozott út halad a községen keresztül, majd egy darabig kövezett, végül pedig földút vezet a várromhoz.

Esős időben különösen az út utolsó szakaszát nem ajánlott autóval megtenni. A vár alatt egy erdészház található. Innen a ház jobboldalán induló erdei útat követve jutunk a vár maradványaihoz.

Nedves időben nagyon csúszós, sáros a környék. A várromot napjainkban sűrű bozót lepi be. A romok alatti sziklában egy kisebb barlangrendszer is található, amelybe a déli oldalról lehet bejutni.

A várrom, a közeli kápolna és a megfigyelőtorony maradványai lenyűgöző látványt nyújtanak a várat felkereső látogatóknak.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció