Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Vidombák - Weidenbach - GhimbavRomániaErdély és PartiumBrassó történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Brassó mellett nyugatra található Vidombák (Weidenbach, Ghimbav) település. Evangélikus temploma a község központjában áll.

Vidombák helységet 1351-ben említik, amikor a falu lelkésze egy dézsma befizetése körül kirobbant viszályban járt el. (Nagy) Lajos királynak egy 1377-es, a Barcaság szász faluit Brassóhoz csatoló okmányában Woydenoch néven fordul elő, más régi okmányokban Weidenboch néven található.

A falu templomát a 13. században építették, mai gótikus formáját a 14. században kapta. A templomot övező várfalakat a 15-16. században emelték.

1612-ben Báthori Gábor vette ostrom alá és védői szinte azonnal feladták. 1643. jan. 12-én a templomerődbe villám csapott és az épület leégett, sőt, a tűz a falu házaira is átterjedt.

A helybéliek 1658-ban meg sem kísérelték a falak védelmét a törökök ellen, hanem harc nélkül megadták magukat, ez azonban a védőket egyáltalán nem mentette meg. Erre vonatkozólag a vidombáki régi jegyzőkönyvben (1666–1673) ezen bejegyzés olvasható: 1658. augusztus 24-én nagyszámú ellenség, törökök, tatárok, oláhok, moldvaiak rohanták meg a községet, majd akadálytalanul a templomerődig nyomultak, s bár azt küzdelem nélkül feladták, a benne levő 909 emberből mégis sokakat elégettek – eszerint a templomot felgyújtották – másokat leöltek, többeket fogságba hurcoltak. A rabságba vittekből később hatvanöten kiszabadultak, 155 embert 3.252 forintért váltottak meg.

1775-ben az erődtemplom jelentős átépítésen esett át.

A kettős védőfalat öt négyszögletes torony erősíti, s magának a templomnak is – a nyugati homlokzaton – vaskos, bár viszonylag alacsony fagalériás tornya van. A gótikus templom háromhajós, az oldalhajók és a szentély eredeti, a főhajóé újabb. A szentély D-i falában hármas gótikus ülőfülkét láthatunk. A torony alja két emelet magasságban gótikus boltozatú. A toronyba kő csigalépcső vezet föl. A kéttornyos kapuerődítést a belső védőfalon a 19. században elbontották, helyére emeletes ház épült.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 836-837.

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 45° 39.805 (45.663422)
K 25° 30.342 (25.505692)

Brassó mellett nyugatra található Vidombák (Weidenbach, Ghimbav) település. Evangélikus temploma a község központjában áll.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció