Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Felsőpián - Pianu de SusRomániaErdély és PartiumSzeben történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

A Szászsebesi-hegységben, a Felsőpián (Pianu de Sus) falu fölé magasodó Cet��eaua-hegy 236 m relatív magasságú északi nyúlványán X-XI. századi vár maradványai láthatók. Úgy formájában, mind pedig a korát illetően nagyon hasonlít a Sebesláz falu feletti Láz-várhoz.

A kis erősség enyhén ovális formájú, erősen bolygatott platójának felszínén épület nyomai nem észlelhetők. A platót a keleti oldal kivételével árok veszi körbe, melynek szélessége 7-11 m között van. A vár bejáratának helyét már nem lehet pontosan meghatározni.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 186-187.

Karczag Ákos – Szabó Tibor: A szibieli Salgótól a felsőpiáni várig. Várak, kastélyok, templomok. 2006. (II.) 2. sz. 15.

 

GPS: É 45° 54.338 (45.905628)
K 23° 29.770 (23.496166)

A vár Felsőpiántól keletre, kb 2 km-re , a falu fölé lankásan emelkedő dombok egyikén van. Nehéz megtalálni, mert nem egy könnyen felismerhető , jellegzetes csúcson, hanem egy kisebb dombnyúlványon fekszik. Ha valaki meg akarja keresni, legjobb a GPS adatok után menni, mert a falubeli román lakosok közül is csak kevesen ismerik.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció