Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Szászcsór - Klein-Sachsen - SăscioriRomániaErdély és PartiumSzeben történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Szászsebestől délre, 10 km-re, a Sebes-patak mentén terül el Szászcsór (S�sciori) község. A falu déli széle mellett emelkedő 359 m magas hegyen a kutatások szerint már a 12-13. században vár épült. Az alatta fekvő települést 1309-ben „sub castro Petri” néven említik. Ez a falu a kelneki grófoké volt, feltehetően a vár is az ő kezükön lehetett. 1531-ben a császárhű Horvát János birtokolta, ezért Szapolyai János hívei megostromolták és lerombolták. A romos erősség 1575-ben Szászsebes tulajdonába került. Köveit még a múlt század elején is hordták a helybéliek építkezéseikhez.

A szabálytalan ovális alakú vár falakkal határolt területe 150 m x 35-40 m. Kerítőfala, mely a várhegy platójának szélét követi, kb. 2 m vastagságú, a déli oldalon 3,5 m magas. A várfal délkeleti részén árnyékszék maradványa figyelhető meg. Helyenként jól látszik a falkoronán vezető 0,85 m széles gyilokjáró nyoma. A vár északi és déli végén egy-egy kaputorony áll, melyek későbbi építésűek, mint a kerítőfal. Az északi kaputorony téglalap alakú, területe 9 m x 6,80 m, falainak vastagsága 2,60 m. Csúcsíves bejárati nyílásának szélessége 4 m, magassága 3 m. Északi oldalán egy lőrés található. A vár könnyebben támadható déli oldalát egykor 5-6 m széles, napjainkra erősen lepusztult árok és sánc védte, az itt emelt toronynak már csak 1-1,5 m magas falai állnak. A vár belterületén kőépület maradványai nem látszanak, a terepalakulatok azonban valószínűleg több helyütt falakat rejtenek.

 

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 410.

GPS: É 45° 52.272 (45.871208)
K 23° 34.492 (23.574871)

Szászcsór falu központjától kissé délre emelkedik a 359 m magas várhegy. A vár nyugati oldalán levő völgyben vezet az a földút, amelyen a romokhoz juthatunk.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció