Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Ökörmező - MizshirjaUkrajnaKárpátaljaMáramaros történelmi vármegye - palánkvár

  • Történelem
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Minthogy a község a lengyelországi útszoros közelében feküdt, valószínű, hogy már az 1241-es tatár betörés idején valamiféle erősség állt itt. A 16. század végén e helyen palánkerődítményt emeltek, s ennek fenntartása az egész 17. században nagy anyagi terhet jelentett Máramaros megyének. III. Károly uralkodása alatt, 1723-ban is állt az erős palánkvár, melyről a császári és királyi okmánygyűjtemény is megemlékezik. A vár sáncát 1727-ben megújították. A vármegye 1732-ben panaszt tett a várhoz való fa, gyertya, víz és élelem szállítása miatt. Az erődítményt a 18. század második felében hagyták el.
A szabálytalan alakú vár kapuja a D-i oldalon volt. A kapu mögött feküdt a kapuőrség háza, felette a konyha. A parancsnok háza két épületből állott. A palánk Ny-i, felső végében lévő négy épületben a laktanyák, a katonák szállásai voltak. A palánk mögött emelkedő négy őrtoronyból figyelték a hágó felé vezető utat. A palánkon kívül, a vár Ny-i oldalán állt a külső őrség háza. Itt, az őrök háza előtt húzódott a palánkvárból a Nagy-ág bal partja felé egy 750 m hosszú palánkfal, melynek “kis-kapuja” a Lengyelországba vezető utat zárta el. 
Az egykori palánkvárnak napjainkra alig maradt látható nyoma. A múlt században is csupán egy sáncárkáról emlékeznek meg.

Forrás:

Soós Elemér: Magyarország várai. 1889-1928. Máramaros vármegye. XIV. OSZK. Kézirattár. Fol. Hung. 3105. 269-273.

GPS: É 48° 31.639 (48.527309)
K 23° 30.064 (23.501064)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció