Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

GyöngyösMagyarországHeves vármegyeHeves történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Gyöngyös, Püspöki - templom

A Gyöngyös délnyugati részén elhelyezkedő Gyöngyöspüspöki 1922-ig önálló falu volt, ekkortól Gyöngyös városhoz csatolták. Egyutcás eredeti településszerkezetét napjainkig megőrizte. A Gyöngyös patak jobb partjára települt. Egykori főutcájának középső szakaszán, annak keleti oldalán áll a lőréses fallal körülvett műemléki védettségű római katolikus temploma.

A szabadon álló, egyhajós, keletelt templom eredeti formájában gótikus eredetű, melyet a barokk korban átépítettek és homlokzattornyos bővítménnyel láttak el. A templomot szabálytalan alakzatú, de egyenes falszakaszokból álló törtkő fal veszi körbe, melyben 13 kőből faragott, kulcslyuk alakú lőrés, valamint egy északi- és egy nyugati félköríves záródású kapu található.

Egy korábbi kapubejárat befalazott helyét annak bennmaradt eredeti szélességű küszöbköve jelöli a fal délnyugati oldalán. A falvastagsága átlag 0,7 m körüli. A kulcslyuk alakú lőréseket egyenként egy-egy szabályos négyzet alakú, 60–70 cm oldalhosszúságú és kb. 15 cm vastag andezit tufa anyagú kőlemezből faragták ki, melyeket a fal külső síkjában helyeztek el.

A megyei műemléki topográfiában Baranyai Béláné foglalta össze a templomra vonatkozóadatokat. A templomon illetve a cinterem falán külön régészeti- vagy falkutatás nem történt, ennek ellenére az összefoglalás részletes megfigyeléseken alapult.1992-ben Molnár József két kis cikket szentelt az egykori különálló településnek, amelyben a templom történetét is vázlatosan leírja. Szerinte a templomot a 15. sz.-ban kerítették be lőréses kőfallal, ami a török időkben védelmet nyújtott. 2001-ben Tolnai Gergely is foglalkozott vele, értékelését 2005-ben kiegészítette, ebben leírta a körítő-fal két eltérő részből történő kialakítását valamint a kőlapok falban lévő elhelyezkedését. A templom körüli erődítés felmérését 2008-ban Nováki Gyula és Sárközy Sebestyén készítette el

Történelme:

A falu mindig az egri püspök (1804 után érsek) birtoka volt, melyre a település neve is utal. Először 1261-ben szerepel, templomát  az 1333–1335.évi pápai tizedjegyzék említi.  1544-től, Hatvan várának török kézre kerülésétől török uralom alá került. 1560-tól a gyöngyösi ferencesek vették át a gyöngyöspüspöki templomot vállalva a lakosság pasztorálását. A templom 1644-ben romos, alig használható, csak kőkerítése volt épségben, lőrésekkel, de még 1696-ban is elhagyatottan állt. 

Eszterházy Károly püspök 1767–1773 között restauráltatta és átépítteti a templomot, melyen 1805-ben, majd 1960-ban tatarozási munkákat végeztek. A templom körüli kőfal valószínűleg középkori eredetű cinteremfal lehet, melyet talán a 16. sz. első felében erődítettek meg és építettek át. Mindezt természetesen további kutatásokkal, illetve régészeti ásatással kell a jövőben igazolni.

Forrás:

NOVÁKI GYULA – BARÁZ CSABA – DÉNES JÓZSEF – FELD ISTVÁN – SÁRKÖZY SEBESTYÉN

HEVES MEGYE VÁRAI AZ ŐSKORTÓL A KURUC KORIG

Magyarország régészeti topográfiája - 2. kötet - Heves megye - 2009

 

GPS: É 47° 46.472 (47.774532)
K 19° 55.075 (19.917917)

Információk:  A r.k. templom Gyöngyös város Püspöki nevű városrészében található.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció
Ajánlott látnivalók
templom
Póniktemplom
templom
Romosztemplom
Keresési előzmények
Gyöngyös - templom