Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

GyőrszentivánMagyarországGyőr-Moson-Sopron megyeGyőr vármegye - Andrásvár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Archívum
  • Mellékletek
  • Térkép
  • Szállás

Andrásvár

A Győr előváraként szolgált Andrásvárat valószínűleg Andreas Teuffel főkapitánysága alatt építették 1575 és 1588 között. A várat a 17. század első harmadában jelentősen megújították. A középső torony és az alatta levő pince bontása a 17-18. sz. fordulójára tehető.

1996-ban szondázó ásatást végeztek a várban. A külső sánc közel kör alakú, kb. 100 méter átmérőjű, és helyenként majdnem négy méter magas. A sánc mögött a külső környezetnél 1 méterrel magasabb árok, majd újabb kb. 2 méter magas sánc helyezkedik el. Ez közel négyzetes, oldalhossza kb. 25 méter.

A belső sánc sarkai kinyúlnak, így a létesítmény konkáv ívnégyszög alakú. A belső sáncon belül újabb mélyedés tapasztalható. A külső sáncon, a két sánc közötti árokban és kis felületen a középső mélyedésben második világháborús lőállások vannak.

Észak-déli kutatóárokkal átvágták a belső sánc déli oldalát. Megállapították, hogy a humuszréteg megbolygatása nélkül két réteg fektető habarcson kezdték meg a vízszintesen elhelyezett gerendákból a sánc építését. A sánc felső részét felhordott földből, faszerkezet nélkül építették. A sánc belső oldalán a feltöltésből XVI. századi kerámia, és a győri vár építkezésein is felhasznált XVI. századi bélyeges téglák kerültek ki.

A sánc megépítése 1565-1580 közé tehető, ezért a vár a nevét feltehetően az akkori győri kapitányról, Andreas Teuffelről kaphatta. A belső mélyedésben nyitott szelvény és szonda segítségével megtudták, hogy a vár belsejében nagyméretű, törmelékkel félig betöltött pince helyezkedik el.

A pince alig mélyül az altalajba, de a közvetlenül mellette magasodó sánc miatt így is kb. 4 méter mély.  Fala nem került elő, de az építési törmelék bizonyítja, hogy téglából készült. Feltehetően ez volt az ábrázolásról ismert torony alépítménye. A pince betöltéséből XVII. századi kerámia, tál alakú kályhaszemek, kevés fémanyag és 1603-1630 közé keltezhető bélyeges téglák töredékei kerültek elő.

A középső torony bontását és a pince feltöltését a XVII-XVIII. század fordulójára tehetjük. Az Andrásvár mellé később felépítették a Szent Vendel kápolnát, melynek falai a XIX. század közepén még álltak.

Forrás:

Tomka Gábor: Egy 16-17. századi tarisznyavár: Györszentiván-Andrásvár
A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 47° 41.700 (47.694992)
K 17° 42.613 (17.710224)

Információk: Győrszentivántól nyugati irányban az Audi kerítésétől 200 méterre lévő, erdős részben található az Andrásvár. Lásd a csatolt Google képet.

Megközelítése: Győrszentivánból a Vonal utcából Győr fele tartva, a körforgalomból a második kihajtónál kikanyarodva, párszáz méter megtétele után az első lehetőségnél jobbra, egy földútra kell ráfordulni. Célszerű a járművet itt hagyni, és gyalog tovább haladni a szintén első jobbra tartó földúton, amely bevisz az akácerdőbe a várhoz. A vár területe fás, bokros. (Orosz Dániel - 2021)

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció