Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

HajdúdorogMagyarországHajdú-Bihar megyeHajdú vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

Hajdúdorog, (Görögkatolikus Székesegyház) templom és erődítés

Az eredetileg Doroch néven ismert falvat 1312-ben Dorogegyháza néven említik újra az írásos emlékek, amely arra utal, hogy a település ekkor már valamilyen templommal rendelkezett. Mind Hajdúdorog, mind a későbbi székesegyház történetében kiemelt szerepet játszik a hajdúk letelepítése. Thurzó György nádor 1616-ban a korponai oklevél értelmében rác vallású hajdúknak adta Dorog birtokait.

A templom közvetlen elődje, vélhetően annak középkori alapjaira 1610-ben épült. A mai barokk stílusú templom 1762-ben épült. Többször átalakították és bővítették. Utolsó bővítése a két oldalhajóval 1868-1876 között történt. Legutolsó, teljes körű felújítását 2006-ban fejezték be.

A kert északi oldalát mintegy ötven méter hosszú eredeti erődfal szakasz valószínűleg a 14. századi templomot övezte, majd a betelepülő hajdúk erősítették meg. A fal egykor körbevette a mai templomkert egész területét. Négy sarkán kör alakú, zömök tornyok szolgálták a város védelmét, amelyekből mára sajnos egy sem maradt meg.

Az erődfal valószínűleg a 17. század elején épülhetett, amikor Bocskai hajdúit Dorogra telepítették. A török időkben a katonáskodó hajdúk erődített városait a Habsburg császárok is támogatták, hiszen így egy védtelen alföldi területen sikerült létrehozni egy úgynevezett kis végvárrendszert. Ennek volt része a hajdúdorogi erőd is, amely a kisebb, portyázó török seregek ellen valóban eredményesen fel tudta venni a harcot. Az 1660-as Szejdi-járás török túlereje azonban romba döntötte az eredeti erőd nagy részét.

Az erődöt barnáspiros égetett téglából építették fel. Fennmaradt szakaszán ma 22 darab körte alakú lőrés látható, amelyeket 1940-ben befalaztak. A Műemlékvédelmi Hivatal közbenjárására a város vezetése 1961-ben felújította a meglehetősen rossz állapotban lévő falszakaszt. Kibontották a befalazott lőréseket, kicserélték a málló téglákat, kiigazították a falazat fugáit, és a megtelepedett bokrokat és gyomokat is eltávolították a több száz éves erődről.

A műemlékvédelem azonban minden tiltakozása ellenére sem tudta elérni, hogy a város vezetése lemondjon az eredeti fal megtoldásáról. A hetvenes években körülbelül három méternyi új téglafalat építettek az eredeti erődfalhoz, hogy így teljesen lezárják a városháza területét a templomkerttől.

Források:

Sz. Kürti Katalin - Hajdúdorog, görögkatolikus székesegyház.
Budapest: TKM Egyesület. 1989. = Tájak, korok, múzeumok kiskönyvtára

Wikipedia

A székesegyház honlapja

GPS: É 47° 49.057 (47.817612)
K 21° 29.966 (21.499426)

Információk: A templom és az övező erődfalrészlet a település központi részén, a polgármesteri hivatal szomszédságában található.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Fotóink elérhetőek vászonképen!