Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Alsósztregova - Dolná StrehováSzlovákiaFelvidékNógrád történelmi vármegye - templom

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Nagykürtöstől 12 km-re, ÉK-re terül el Alsósztregova (Dolná Strehová) helység. A település É-i részén, a Madách kastély mellett áll a falu reneszánsz stílusú evangélikus temploma. A középkori eredetű templomot a 16. század során, a török portyázók elleni védekezésül erődfallal vették körül. A romosodó egyházi épületet 1652-ben közköltségből, valamint bőkezű adományozóknak (Dúló Gábor, Madách János, Libercsei Ferenc és Mihály) köszönhetően alapjait felhasználva újjáépítették. 1758-ban a templom leégett, a szentély fala megroggyant. Évtizedek múlva, 1819-ben helyreállították, részben átépítették. Mocsáry Antal 1820-ban megemlékezett a templom három harangjáról, az 1681-ből származó oltárkendőről, valamint a templomfalon található 17-18. századi feliratokról. A templombelsőben manapság a Madách család címerei láthatók.

A templomot övező erődfal K-i oldala 2,5-3 m magasságban áll. A napjainkban látható falak hossza kb. 50-60 m, vastagsága 70-80 cm, pártázata elpusztult. A kerítőfalban négy lőrés látható, D-i oldalán egy külső támfal omladozik. Az övezőfal többi részét elbontották, kaputornya is megsemmisült.

Forrás:

Borovszky Samu szerk.: Magyarország vármegyéi és városai. Nógrád vármegye. Bp. 1911. 14.

Mocsáry Antal: Nemes Nógrád vármegyének históriai, geographiai és statistikai esmértetése. Pest. 1820. I. 94-99. /Karczag Ákos/

GPS: É 48° 14.988 (48.249798)
K 19° 29.398 (19.489967)

Nagykürtöstől 12 km-re, ÉK-re terül el Alsósztregova (Dolná Strehová) helység. A település É-i részén, a Madách kastély mellett áll a falu reneszánsz stílusú evangélikus temploma.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció