Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Pozsonyborostyánkő - BorinkaSzlovákiaFelvidékPozsony történelmi vármegye - Sárkánykő

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Térkép
  • Szállás

Pozsonyborostyánkőtől K-i irányba találjuk Sárkánykő romjait, egy 370 méter magas meredek oldalú hegy tetején. A romok ugyan közelebb vannak Pozsonyborostyánkőhöz, azonban a községhatárokat figyelembe véve mégis Stomfa/Stupava-hoz tartozó teruleten vannak.

A XIII. szd-ból származó maradványokat szemlélve, illetve a terepviszonyokat figyelembe véve a várhegyen őrtorony vagy lakótorony állhatott. Erre engednek következtetni a mai is látható falmaradványok, melyek egy négyszögletes tornyot formáznak. A közel 20 méter széles és 115 méter hosszú hegytetőt teljes egészében elfoglalhatta a tornyot övező sánc, melynek nyomait még ma is látni.A romokat Pozsonyborostyánkőtől a vár alatti parkolóig gépkocsival, majd a SÁRGA turista jelzésen először a műuton, majd egyre meredekebb kapaszkodó ösvényen lehet elérni.

Orbán Imre

Sárkánykő

A vármaradványok egy 370 m magas, hosszú földnyelven állnak, amely belenyúlik a Vörös patak völgyének kanyarulatába Pozsonyborostyánko (Borinka) községtol 2 km-re keletre.

A nyereg fölött, a Kozlisko hegyvonulat és a vár között egy keskeny, részben kiemelkedo hegygerinc húzódik. A két részre osztott hegyhát elülso, 15 m széles és 115 m hosszú része egy 17 m széles és 6 m mély árok ban fejezodik be, amely átszeli a gerincet. E mögött húzódik magának a várnak a területe (20 x 112 m), melynek szerény építményébol megmaradt a robusztus, 10 x 10 m oldalhosszúságú (2,5 m falvastagságú), négyzetes alaprajzú torony alapja és a hozzá tartozó építmények maradványai. V. Ondrouch régészeti kutatása az 1940–41-es években feltárta a bástya mögött álló épületeket és egy kör alakú ciszterna létezését. A felszínre került kerámiatárgyak a vár 13. századi eredetére utalnak és azt mutatják, hogy a várat az azt követo két évszázadban használták.

A fennmaradt írásos forrásokban a várat nem említik.Sárkánykő a vár alatti völgyön áthaladó, Szentgyörgy (Sv�tý Jur) felé vezető utat ellenorizte, míg a távolabbi Borostyánkő vára elsosorban a Kárpátok mellett vezeto utat. A II. Miksa császár koronázásáról készült, 1563-ból származó Meyer-féle metszeten, mely Pozsony (Bratislava) környékét ábrázolja, középen fenn látható Sárkánykő vára, Drach-kugelschlos-ként megnevezve. Ez az ábrázolás valószínuleg alátámasztja azt, hogy a vár túlélte a 16. század derekát is.

irod: Bóna-Plaček: Encyklopédia Slovenskych Hradov /Bratislava, 2007/ 113

GPS: É 48° 15.268 (48.254459)
K 17° 6.679 (17.111313)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció