Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Ipolyvisk - Výškovce nad IpµomSzlovákiaFelvidékHont történelmi vármegye - Visk, Mahir

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép
  • Szállás

Ipolyvisk– Visk vára

Visk vára az Ipoly bal partja és az országhatár között, Ipolyvisk (Viškovce nad Ipľom) falu D-i határában, a Mahir nevű dombon található. 

A falu központjában, a templom mellett elhaladva DNy felé az út átvezet az Ipoly felett. A hídon a túlpartra érve balra, a vasútállomás irányába gyalogolunk, mely mellett elhaladva D-i irányban a domboldalra kanyargó földútra térünk. 

Az út felvisz a domb legmagasabb pontjához, az ott felállított kereszthez. Ekkor már az egykori vár sáncán állunk. 

Ezen a helyen már a népvándorlás korában erődítményt emeltek. Az un. bádeni kultúra itteni telepét a helyszínen gyűjthető őskori cserepek nagy mennyisége is igazolja. 

Visk várát a Csák nemzetségbeli (Ujlaki ág?) János építette a XIII.-XIV. sz. fordulója körüli években. 1296-ban még csak a birtokot említik, 1312-ben és 1315-ben azonban már a várat is, amelyet ez utóbbi évben János átengedett Csák Máténak. Ez évben Károly király Máté ellen hadat indítva, seregével Visk vára alatt ütközött meg a lázadókkal. A várat később nem említik. Valószínűleg a Csák Mátéval vívott harcok során pusztult el.

Az Ipoly bal partja fölé emelkedő, átlagosan 40 m relatív magasságú dombot a folyó és két természetes eredetű, 10 illetve 20 m mély, széles árok övezi, csak egy keskeny földnyelv köti össze a fennsíkkal. Ezen árok, valamint a lankásabb folyópart felől sánc védi, mivel azonban a leletanyag a bádeni kultúrától kezdve a középkorig több korszakból származik, a sánc eredetéről ma még semmi közelebbi adattal nem rendelkezünk. A vár átmérője kb. 280 x 120 m, területe 2,80 ha. Ásatásról nincs tudomásunk. A középkori vár magja feltehetően a sáncok övezte kis középső dombon lehetett, mely ma művelés alatt áll. 

Forrás:

Nováki Gyula – Sándorfi György – Miklós Zsuzsa: A Börzsöny hegység őskori és középkori várai. Bp. 1979. 75.

Győrffy György: Az Árpád-kori Magyarország történeti földrajza III. Bp. 1987. 264.

Fügedi Erik: Vár és társadalom a 13-14. századi Magyarországon. Bp. 1977. 210. 

GPS: É 48° 3.053 (48.050888)
K 18° 51.883 (18.864721)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció