Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

MezőcsokonyaMagyarországSomogy vármegyeSomogy történelmi vármegye - Sörnye-puszta, Törökhányás

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Videók
  • Térkép
  • Szállás

 

Sörnye-puszta – Törökhányás

Mezőcsokonya községtől Ény-ra 4,5 km-re, Sörnye-pusztától K-rwe 1,5 km-re. A patak bal partja felett emelkedik az erdő szélén a vár kis kerek dombja. A lapos dombtető ovális alakú, több méter mély, meredek oldalú árok veszi körbe, ez vágja el a domb azonos magasságú folytatásától. Az árkon kívül a D-i, Ny-i és É-i oldalon meredek oldal lejt a széles, vizenyős völgy felé. A dombtető bolygatatlan, az egykori vár szélét a perem mutatja. Az egész dombot és környékét sűrű erdő borítja.

A dombot követő árokhoz a K-i oldalon, tehát a domb folytatása felé, egy ÉD irányú, meredek bevágás csatlakozik. A sűrű erdő miatt nem tudtuk tisztázni, a vár védelmi rendszeréhez tartozik-e? Teljes területe 58x52 m, 0,02 ha. Az árokkal körülvett dombtető 39x28 m, 0,09 ha.

Közvetlenül a várra történeti adatot nem ismerünk, jellege alapján középkori.

1365-ben már szerepel a Sörény (Suernye) lakó Miklós fia Miklós deák, aki alországbíró és itélőmester lett. 1384-ig többször is említik. A bő nembeli Sörnyei Trepk fia Miklós közvetlen családja is Sörnyén élt. Egy országbírói pecsét alatt kiállított zálogvalló levél Sörnyén kelt, tehát az ítélőmester lakóhelyén, ahol a nagybíró pecsétjét őrizte. A vár talán a Bő nemzetség Sörnyeinek nevezett rangosabb ágaihoz köthető.

 

Magyar Kálmán-Nováki Gyula: Somogy megye várai a középkortól a kuruc korig /Kaposvár, 2005/ 

GPS: É 46° 28.182 (46.469696)
K 17° 35.870 (17.597828)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció