Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

Bikfalva - BicfalăuRomániaErdély és PartiumHáromszék vármegye - Csigavár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

A Bikfalvától K-re lévő 942 m magas Köves-ponk csúcsának K-i nyúlványán, a csúcstól kb. 300 m-re található a Csigavár nevezetű középkori őrtorony maradványa.

Orbán Balázs a 19. században így ír róla: „Bikfalva háta mögött a Csigavár pataka és Csuklyon pataka összefolyása között egy magas, meredek hegyfok emelkedik. Ezt hivják Csigavárnak; azonban a név feltételezte vár nem felel meg a várakozásnak, mert a hegy ormán fekvő vár nem egyéb, mint egy jelentéktelen őrtorony. A felső ormán 40 lépés kerülettel biró, közepén üreges romhalom vagy 3 ölnyire emelkedik ki, s a körülte heverő meszes kövek bizonyitják, hogy az kőépület volt, s bár kicsiny, a nép mégis óriások által épitteti; ezeknek ott elrejtve hitt kincseiért sokat is áskálnak.”

A torony kör alaprajzú, átmérője 3,5 m. A toronyfal belső része a Ny-i oldalon, mintegy fél m magasan még jól látható. Környezetét a leomlott kőtörmelék borítja. A torony építésének ideje bizonytalan, feltehetően 13-14. századi lehet.

Forrás:

Karczag Ákos – Szabó Tibor: Erdély, Partium és a Bánság erődített helyei. Budapest, 2012. 108.


GPS: É 45° 45.407 (45.756786)
K 25° 53.640 (25.893993)

A Bikfalvától K-re lévő 942 m magas Köves-ponk csúcsának K-i nyúlványán, a csúcstól kb. 300 m-re található a Csigavár nevezetű középkori őrtorony maradványa. A falu keleti széléről jelzetlen ösvény vezet a Csigavárhoz. Kérdezősködjünk !

NVA
Kőnig Frigyes - Végvárak a Magyar Királyságban
Civertan Studió - Vár-webáruház
Új feltöltések, frissítések
23MájSzelindek - Vár
22MájKarakó - Vár  ▪  Bükkábrány - Temető
21MájZalaszegvár - Ókarakó
17MájBarcaszentpéter - Várhegy, Tatárvár  ▪  Brassó - Szt. Bertalan templom  ▪  Brassó - Szt Márton templom, Martinsberg  ▪  Barcaszentpéter - templom
16MájNyitra - Vár
14MájZsiberk - templom  ▪  Velc - templom  ▪  Váldhíd - templom
13MájÚjváros - templom
Ajánlott látnivalók
templom
Almakeréktemplom
Keresési előzmények
Bikfalva - Csigavár