Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

PomázMagyarországPest vármegyePest-Pilis-Solt-Kiskun történelmi vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

A honfoglalás után Árpád fejedelem vezértársának, Kurszánnak, majd ennek leszármazottainak, a Kartal nemzetségnek lett birtoka Pomáz és környéke. A Klissza-dombon 1939-1940-ben Sashegyi Sándor végzett kutatásokat, melynek alapján megállapította, hogy ezen a helyen - feltehetően Nagy Lajos király rendeletére - a királyno számára egy várat építettek. A fallal kerített részen Árpádkori templom is állott, melyet ebben az időben megnagyobbítottak. A templom északi részén áll ma a Luppa-mauzóleum. Ettől északnyugatra találták meg a palota maradványait. Az ásatások során feltárták az udvar nagy részét, ennek szélein több mint 10 helyiséget, és megtalálták a vár délnyugati oldalán a bejáratot is. A vár palotája Aragóniai Beatrix alatt élte fénykorát, minden bizonnyal a törökök rombolták le 1526 körül. Köveit a lakosság építkezéseihez széthordta, a megmaradt részek pedig a II. világháború végén teljesen elpusztultak. /Kiss G./

A Magyar Régészeti Topográfia vonatkozó szövegrésze közli: Sashegyi Sándor a klisszai romokat tévesen az óbudai királynői kastéllyal azonosította. Gárdonyi Albert nyomán általában királyi vagy királynéi beszállónak, vagy vadászlaknak tartják a kastélyt. Megfelelő okleveles adatok hiányában problematikus a lelőhely megítélése.

Véleményünk szerint az Árpád-kori település Pomáz falu része volt. A templom a falu plébániatemploma lehetett, amely csak 1351-ben szerepel írott forrásban, amikor I. Lajos a Pomas-i Szent Miklós egyház számára kért búcsút a pápától. Tekintve, hogy az oklevelek a királyi vagy királynéi birtoklásról hallgatnak, meggyőzőnek tartjuk Fülöp Zoltán érvelését, aki szerint a kastélyt a Pomázon birtokos Cikó család építtette. 1418-ban a török fogságból hazatérő Cikó István pomázi házáról ír nővérének, Töttös László özvegyének. A XVIII. század elején a romokat a Pomáz nevű kastély maradványának tartották.

GPS: É 47° 39.156 (47.652599)
K 19° 1.513 (19.025217)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció