Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

SzügyMagyarországNógrád megyeNógrád vármegye - Leányhegy

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép

Nováki Gy és Sándorfi Gy. írják: Közvetlenül a várra vonatkozó okleveles, történeti adatot nam ismerünk. A megye monográfiája említi, hogy a hagyomány szerint 1411-ig a Szügyi család volt a környék birtokosa, ekkor azonban hűtlenség miatt Zsigmond király megfosztotta őket birtokuktól és azt az Osbonás családnak adta. A hagyomány az utóbbi családnak tulajdonítja a vár építését. A birtokot azonban még Zsigmond idejében más családok kapták meg.

Márton Lajos csak említi az "általában szláv kori" várak között. Patay Pál felszíni kerámialeletek alapján már XII-XIII. századinak határozta meg, majd 1956-ban egynapos próbaásatást végzett. Az északkeleti lejtőn 9 m hosszú, 1 m széles kutatóárokban XII-XIII. századi, továbbá vörösre festett cserepeket, paticsot, követ, habarcsot és egy XIV. századi sarkantyút talált. A várról később Gádor Judit készített leírást.

Szügy községtől keletre 0,5 km-re, a vasútvonalon túl, a Nógrádmarcal felé vezető országút felett északra emelkedik a Leányhegy. Önálló hegykúpot képez, meredek oldalakkal. A vár központi platója megközelítőleg kerek alakú, középen nagyobb bemélyedéssel. Átmérője 17, illetve 12 m. A kis plató alatt, 5 méterrel alacsonyabb szinten a nyugati és északnyugati oldalon terasz, a keleti és északkeleti oldalon sánc húzódik, utóbbin kívül még egy teraszt is találunk. További 6-9 méterrel alacsonyabb szinten még egy védelmi vonal húzódik, terasz alakjában, amelyhez a felső északkeleti sánc lefut. Az alsó védelmi vonalnál mért legnagyobb átmérője összesen 82 m.

GPS: É 48° 2.168 (48.036133)
K 19° 20.471 (19.341183)

INFORMÁCIÓK: Szügytől keletre kb 500 m-re, a Nógrádmarcal felé vezető út mentén van a Leányhegy. A meredek domboldalon kb 20 perces nehéz mászással lehet eljutni a sáncmaradványokhoz. Ösvény nincs.

Vár-Webáruház - Látvány térképek várainkról