Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

PécsváradMagyarországBaranya megyeBaranya vármegye - Kószavár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Ábrázolások
  • Légifotók
  • Térkép
  • Szállás

Pécsvárad - Kószavár

A motte típusú vár a XI-XIII. században épült és még az Árpád-korban elpusztult. A vár belső platója 12 x 18 m-es. Relatív magassága 25-30 m. A plató nem egyenletes, a belsejében található bemélyedés arra utal, hogy a domb közepén egykor körbetöltött épület, feltehetően egy torony állt. A tornyot nem fogta teljesen körül az árok, hanem a nyugati (bejárati) oldalán az széles platóba megy át. A torony méretét Sándorfi György 10 x 15 m-esre becsülte.

Sándorfi György 1986-os cikkében felvetette, hogy a J. Abbot angol történész cikkében említett két angol herceg - akik állítólag 1022-ben menekültek Magyarországra - nem az általánosabban elfogadott Rékavárban, hanem a Pécsváradhoz közeli Kószavárban kaptak elhelyezést István királytól.

Sándorfi felvetette azt a lehetőséget is, hogy a Kószavár a gyermek II. (Vak) Béla védelmére épült.

GPS: É 46° 8.475 (46.141254)
K 18° 24.527 (18.408783)

Információk: Pécsváradtól dél felé haladó 6-os út bal oldalán, a Szilágy felé vezető útelágazás előtt, az úttól kb 100 m-re találjuk a motte típusú vár dombját. Megközelíteni célszerű a Szilágy felé haladó mellékútról, de autóval itt parkolni nem egyszerű. Ésszerű lehet a Pécsvárad felől érkező bekötőút mellett parkolni, majd innen átsétálni a Szilágy felé vezető úthoz.

A 2018-as bejárás alkalmával tapasztaltuk, hogy az út melletti bokros területet, nagy részen kitisztították. Így a vár dombja most könnyebben megközelíthető. A korábbi bejárásokhoz képest, a vár területén viszont lényegesen nagyobbak jelenleg a fák és a bokrok. A terület így már nehezebben áttekinhető.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció