Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

TapolcaMagyarországVeszprém megyeZala vármegye - Vár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Archívum
  • Térkép
  • Szállás

A Tapolcai-medence közepén, bazalthegyekkel körülvéve fekszik a város. Első lakói szlávok lehettek, ők adhatták a városnak a Tapolca nevet. Okleveleinkben először 1272-ben említik ,,Topulcha" alakban, amikor már egyháza és vásárvámja volt. Templomát 1290-ben Boldogságos Szűz tiszteletére szentelték. Ez időben a város kegyura Tapolcai Lőrinc volt. 1327-ben ,,Turulthapolca" néven említették, Pál nevű papja is szerepelt. 1333-Ban esperesi székhely. Nagy Lajos király 1378-ban az általa alapított leveldi karthausi rendnek adományozta a helységet.

Az itteni erősség Szécsi Dénes esztergomi érseknek 1448. május 20-án kelt és jegyzőkönyvileg hitelesített oklevelében szerepel, amely szerint Silvester városlődi prior, Gersei Pető és László által Tapolca mezőváros elpusztítása és ott a Mária egyházból épült erősség lerombolása miatt kibékültek.

Arról, hogy ki és mikor alakította át a templomot erősséggé, nincsenek adataink.

Hegyesd vára után 1560-ban Tapolcát is elfoglalta a török, ahol huszárvárat, illetve palánkvárat épített. Ez feltehetően a hódoltság végén pusztulhatott el.

GPS: É 46° 52.880 (46.881332)
K 17° 26.536 (17.442266)
Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció