Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

TömördMagyarországVas vármegyeVas történelmi vármegye - Ilonavár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Légifotók
  • Archívum
  • Videók
  • Térkép
  • Szállás

Tömörd, Ilonavár

Az Ilonavár egy mára javarészt elpusztult, lelet anyaggal eddig nem igazolt, ismeretlen korú erősség Tömörd közelében. Formai kialakítása és típusjegyei alapján, azonban egy Árpád-kori dombvidéki várhelynek tekinthető.

A vár a falutól kb. 1 km-re nyugatra, az Ilona-patak völgyének déli oldalán az úgynevezett Gradics-erdőben található. A településről jelzett, majd jelzetlen úton lehet megközelíteni a dombhát gerince irányából. A dombnyúlvány vár előtti részén a közelmúltban erdőfrissítés történt.

Az erődítés három oldalról meredek lejtőkkel határolt dombnyúlványon helyezkedik el. Tengerszint feletti magassága 243 méter, megközelítően 30 méteres meredek lejtőkkel magasodik a völgy fölé. A dombnyúlvány északi végén egy 35 x 25 m-es ovális területet vettek körül egy 14-18 méter széles 2-3 méter mély szárazárokkal. A védett terület mérete: 0,07 ha. A belső terület kissé magasabb déli részén a terepalakulatok épület nyomait sejtetik, talán egy torony állhatott itt. A vár területét jelenleg erdő borítja, de jól áttekinthető.

A várat oklevelek nem említik, történetéről semmit sem tudunk. Területén régészeti kutatást nem folytattak. A vár felmérését Nováki Gyula és Dénes József végezték el 1978-ban és 2005-ben.

A település határában már a neolitikumtól kezdődően kerültek elő leletek, mutatva, hogy igen korán megtelepedett az ember a környéken. 1905-ben egy kisebb ásatás során őskori (neolit, rézkor, vaskor) település nyomait tárták fel. A római korból többek között bronzérmek, fibulák kerültek elő.

A falut 1233-tól kezdve említik oklevelek Temerd formában, de korabeli birtokosait nem ismerjük. Az Ablánc-patak völgyében 12-13. századi cserepeket találtak, illetve Árpád-kori kohó nyomaira bukkantak. 1327 előtt a Kőszegiek idején a település, illetve ha akkor még állt a vár is, a kőszegi uradalomba olvadt.

A török csapatok Kőszeg ellen vívott harcait Tömörd is megszenvedte, a török a falut elpusztította. Az elnéptelenedett falu korábbi lakossága helyére a török hódítások elől menekülő horvátok érkeztek.

A helyi hagyomány szerint a várhelytől kb. 400 méterre keletre található Szent Ilona szobor közelében volt régen a falu, a szobor helyén pedig templom állt. A barokk stílusú Szent Ilona-szobrot 1680 táján állították fel, amit a posztamense (szobortartó oszlop) alatt talált, állításakor elhelyezett I. Lipót pénzekből tudunk. A szobrot a jelzett út közvetlenül nem érinti, attól kb. 50 méternyire van. A letérő helyét tábla jelzi.

Forrás:

Dénes József: Csepreg és a Répce-vidék az Árpád-korban (in: Tanulmányok Csepreg történetéből / Csepreg

A galéria alsó részében a helyszínről belső fotók és panoráma képek is megtekinthetők.
GPS: É 47° 21.546 (47.359100)
K 16° 39.804 (16.663401)

Információk: A vár a falutól kb. 1 km-re nyugatra, az Ilona-patak völgyének déli oldalán az úgynevezett Gradics-erdőben található.

Tömördről jelzett turistaút vezet a vár irányába, majd a várhelyet észak felé letérve jelzetlen úton lehet megközelíteni a dombhát gerince irányából.

A vár területét jelenleg erdő borítja, de jól áttekinthető. A dombnyúlvány vár előtti részén a közelmúltban erdőfrissítés történt.

Ha ezt az üzenetet látja, hirdetésblokkolója letiltotta a térkép betöltését. A hirdetésblokkolót a címsorban megjelenő adatvédelem vagy követés elleni védelem ikonokra kattintva kapcsolhatja ki.
Tekintse meg partnereink ajánlatait a bal oldali térképen, melyen minden szálláshelyet egy ármező jelöl. A térkép a kurzor segítségével mozgatható és nagyítható. További szálláshelyek betöltéséhez nagyítson rá egy településre. Az adott szálláshelyről további információ az ármezőkre kattintva érhető el.
Várak.hu mobil applikáció