Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében

TömördMagyarországVas megyeVas vármegye - Ilonavár

  • Áttekintés
  • Történelem
  • Fotók
  • Alaprajzok
  • Térkép

A falutól Ny-ra, az Ilona-patak völgyének déli oldalán az ú. Gradics-erdőben, három oldalról meredek lejtőkkel határolt dombnyúlványon van a várhely. Tszf. magassága 243 m, 30 m-es meredek lejtőkkel magasodik a völgy fölé.

Távolsága a falu templomától légvonalban 1 km, a helyi hagyomány szerint a 400 m-nyire K-re eső Szent Ilona szobor körzetében volt régen a falu ill. a szobor helyén állt volna a templom (középkori téglatörmelék és edénytöredékek találhatók). a területet jelenleg erdő borítja, jól áttekinthető. Megközelíthető az Ablánc hídjától 1,2 km-es sétával az erdőben haladó kék turistajelzésen.

A három oldalról meredek lejtőkkel határolt dombnyúlvány É-i végén egy 35 x 25 m-es ováli területet vettek körül egy 14-18 m széles 2-3 m mély szárazárokkal. A belső terület D-i részén állhatott valamilyen - valószínűleg fa - épület. A védett terület mérete: 0,07 ha.

A falut 1233-tól kezdve enlítik oklevelek, a Tömördi család birtoka volt.

Forrás:

Dénes József: Csepreg és a Répce-vidék az Árpád-korban (in: Tanulmányok Csepreg történetéből /Csepreg, 

GPS: É 47° 21.546 (47.359100)
K 16° 39.804 (16.663401)

INFORMÁCIÓK:A községtől nyugatra, kb 1 km-re található az Ilonavár. Tömördrõl jelzett turistaút vezett a vár irányába, azonban magát a várhelyet az útról észak felé letérve, jelzetlen erdei úton lehet megközelíteni. A turistatérképen hibásan van feltûntetve a vár helye.

Várak Kastélyok Templomok évkönyv